27-годишен мъж е арестуван за пожара в Сакар планина

Снимка: БГНЕС

27-годишен мъж от Харманли е задържан в понеделник по подозрение, че е причинил големия пожар в западната част Сакар планина, който унищожи 50 000 декара растителност.

Полицаите са установили, че той е бил в района на възникването на пожара и е разчиствал пасища с трактор по време на възпламеняването на стихията.

Палежът на ниви е честа практика сред българските фермери, защото огънят им пести част от работата по подготовката за земята за следващата реколта.

Големият пожар в Сакар планина избухна между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово в събота. Той е стихнал, но не е напълно потушен. През изминалата нощ екипи на противопожарната служба и на лесничействата са дежурили на четирикилометров фронт, съобщава БТА.

Общо 200 пожарникари остават в готовност, тъй като са възможни възобновявания на локални огнища след повишаването на температурите през деня. Продължава обходът на локалните огнища.

При пожара за засегнати 4700 декара гора, унищожени са бадемови и лозови насаждения, слънчогледови ниви и пасища.

В 6 области на страната в понеделник е обявен "червен" индекс за опасност от пожари – в Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Възможни са пожари и в някои части на областите Смолян, Благоевград, Сливен и Стара Загора.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?