27 измрели птици проверяват в Харманлийско

27 измрели птици проверяват в Харманлийско

Жителите на харманлийското село Оряхово са подали сигнал за 27 умрели пилета и кокошки до Регионалната ветеринарна служба в Хасково, предаде БНР.  Д-р Джамил Читов, директор на регионалната служба, съобщи, че веднага започва проверка по случая. Той уточни, че досега са взети 220 проби за болестта птичи грип от региона, но нито една от тях не е била положителна.

В България няма регистрирана повишена смъртност на диви и домашни птици до момента, съобщиха от Министерство на земеделието и горите. Днес през деня са проведени 28 заседания на епизоотични комисии и граничните ветеринарни власти, в Силистра са задържали 13 кг хранителни продукти от птичи произход. На територията на страната са проверени общо 96 птицевъдни обекта и 31 пазара за птици. По данни на Националната ветеринарно-медицинска служба, днес са предадени за изследване и 3 трупа на птици.

Листовки, в които са описани симптомите на болестта, ще бъдат разпространени в пограничните села между Турция и Гърция, предадоха местните агенции. Вдигната е карантината за жителите на село Чамурлиа де Жос, което е едно от огнищата на птичи грип в делтата на р. Дунав, предаде Франс прес, позовавайки се на румънския земеделски министър Георги Флутор. Той е уточнил, че в населеното място не е открит нито един случай на грип при хора, а операциите за обезпаразитяване на селото са приключили и няма причини за продължаване на карантината. Румънските власти твърдят, че всички домашни птици в двете засегнати от птичия грип села, са били убити.

Междувременно в Русия бяха регистрирани нови огнища на птичи грип, съобщи ИТАР-ТАСС. В село Покровка в Алтайския край са били открити 59 умрели птици. Лабораторните изследвания са показали, че те са носители на вируса. Агенцията припомня, че за първи път вирус на птичи грип бе изолиран в Алтайския край на 27 юли.

Огнище на болестта е открито и в Тамбовска област, където в частно стопанство в Моршански район са умрели14 птици - според местен институт от птичи грип. Има подозрения, че вирусът е изтребил и около 60 птици в село Ротовска (Омска област), добавя ИТАР-ТАСС. В опасните зони са въведени карантинни мерки.

Говорител на руското Министерство на извънредните ситуации потвърди, че птичи грип е открит в град Южний (Тамбовска област). Там са умрели 8 птици, а 48 са унищожени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Интерфакс.

С приближаването на огнищата на болестта към Москва, в руската столица се разрази психоза сред населението, което започна трескаво да се запасява с ваксини, предаде кореспондентът на БНР в Москва. В аптеките вече не могат да се намерят противогрипни медикаменти. Според руския печат, на чиито първи страници намира място темата за болестта, пред сериозна криза е изправено птицевъдството и продажбата на птиче месо и продукти. Продажбите на тези стоки са спаднали рязко.

Съобщения за съмнения за птичи грип продължават да се получават от различни точки на света. В почивните дни в град Сегед в близост до унгарско-румънската граница унгарските ветеринари са открили 18 мъртви гълъби, предаде унгарската телеграфна агенция МТИ, цитирана от Ройтерс.     

Съмнения за вируса и в Унгария?

Гълъбите са открити по бреговете на втората по големина река в Унгария Тиса, допълва МТИ. Три от птиците са изпратени за изследване в Националния ветеринарен институт, а други три са изследвани в Сегед. Все още няма категорични данни дали смъртта на птиците е от птичи грипен вирус.

В съседна Румъния бе потвърдено наличието на птичи грип от смъртоносната за хора разновидност в района на делтата на река Дунав. Щам на грипа бе изолиран и в Турция. Съмнения за болестта се появиха след намирането на мъртви птици в Хърватска и в Швеция.

Заради близостта с потенциални огнища на заболяването Словакия забрани в неделя вечерта всички продажби и изложби на домашни и други птици като предпазна мярка срещу птичия грип, съобщи Франс прес, като се позова на говорителя на Министерството на земеделието. Часове по-рано същите забрани наложи и Словения.

Китай взема строги мерки за ограничаване на болестта

В Азия, където се появи за първи път опасното заболяване, продължават тревожните призиви за мерки в световен мащаб за предотвратяване на евентуална пандемия. Президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдойоно предупреди, че евентуална епидемия от птичи грип може да се окаже по-смъртоносна от вълните цунами в Индийския океан в края на миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Трябва да изготвим план, ако този вирус се пренесе от един район в друг, каза президентът във видеовръзка с делегатите на конференцията на Световната банка във финландската столица Хелзинки. Той допълни, че вирусът може да се разпространи много бързо и да убие огромен брой хора.

Пекин взима допълнителни мерки, за да предотврати разпространението на птичи грип сред хората, като засилва контрола по границите си и изпраща инспектори във ферми, домове и пазари, съобщи изданието “Чайна дейли”, цитирано от Асошиейтед прес.

Мерките бяха оповестени седмица след като в автономния район Вътрешна Монголия бе открито ново огнище на болестта. Вестникът допълва, че Китай взима мерки за осигуряване на запаси от ваксини и дезинфекционни препарати

Вести за измрели птици дойдоха и от Иран. Над пет хиляди прелетни птици са намерени мъртви от началото на октомври в северозападната част на Иран в района на граничната с  Азербайджан река Аракс, съобщи ИТАР-ТАСС, която цитира иранската информационна агенция ИСНА.

Причините за измирането на птиците засега не е установен, но може би става въпрос за птичи грип, се казва в съобщението на иранската агенция. През последните дни умират по 60-70 птици, главно диви патици.

Ветеринарните власти изследват птиците в района, където е обявена карантина. Всички получени данни се изпращат в международни организации, включително в Световната здравна организация.  Властите уверяват, че засега няма заболявания сред домашните птици в района.

Споделяне

Още от Свят