27% скок на оборотите в Банско и Боровец след данъчни проверки

27% скок на оборотите в Банско и Боровец след данъчни проверки

С над 27% скочиха оборотите в търговските обекти в Банско и Боровец в сравнение със същия период на миналата година след зимната кампания на данъчните, съобщиха от столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП).

Подобни кампании през зимата се правят от 2014 г. насам, като оттогава оборотите са се увеличили с над 60%.

"В хода на кампанията се извършваха скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите. По-голяма част от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курортите бяха поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на агенцията“, обясниха от данъчната агенция.

При съществена разлика в оборота при посещението на данъчен в сравнение с минал период се прави пълна ревизия на фирмата. Констатирани бяха разлики в оборотите в сравнение с миналата година в размер на над 10 пъти, обявиха от НАП.

По време на кампанията в зимните курорти данъчните са извършили над 2200 проверки, като 31 обекта са били затворени за срок до един месец заради липса на фискално устройство и неиздаване на касова бележка.

Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства.

Паралелно с проверките търговските обекти се посещаваха от патрулиращи данъчните служители, които влязоха във всеки търговски обект в Банско и Боровец. Оттам бяха събрани над 3000 фискални бонове, чрез които са проверени фирмите, стопанисващи обектите, връзката на фискалните устройства със системата на НАП и коректното отчитане на оборотите, добавиха още от НАП.

В хода на кампанията са извършени десетки съвместни проверки на нощни заведения по искане на МВР. Друга част от проверките пък са направени съвместно с общинските власти.

"Целта на кампанията тази година бе насочена по скоро към промяна в поведението на бизнеса, а не толкова към налагане на санкции. Опитът ни сочи, че превантивният контрол е много по-резултатен от съставяне на актове и констатиране на нарушения“, коментира директорът на ТД на НАП София Илиана Христова.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване не само до края на сезона, но и през цялата година и ще бъдат в денонощен режим.

Споделяне

Още от Бизнес