27 цивилни жертви при въздушен удар на НАТО в Афганистан

Въздушен удар на НАТО по автомобилна колона в Южен Афганистан е взел най-малко 27 цивилни жертви, съобщиха световните агенции. Силите на НАТО потвърдиха, че техни самолети са стреляли в неделя по коли, в които според организацията пътували бунтовници.

По-късно се оказало, че в колите имало жени и деца. В съобщението НАТО не посочва броя на загиналите и не уточнява, че в колите е имало цивилни. Афганистанското правителство и НАТО разследват случая.

Следователи са намерили 21 тела. Двама души се смятат за изчезнали, съобщи говорител на вътрешното министерство. Ранени са четиринайсет души.  

Ударени са били три микробуса, които се движели по главен път в провинция Урузган. С тях пътували само цивилни, общо 42-ма души.

НАТО каза, че нейни войници са превозили ранените до близките медицински центрове. "Много сме натъжени от трагичната загуба на невинни хора", се казва в изявление на командващия силите на НАТО ген. Стенли Маккристъл.

"Обяснил съм на нашите сили, че ние сме тук, за да пазим афганистанския народ и че неволните убийства или наранявания на цивилни подкопават доверието в нашата мисия. Ние ще положим още по-големи усилия да си възвърнем това доверие", се казва в изявлението на Маккристъл. 

Той се е извинил на афганистанския президент Хамид Карзай за обстрела, съобщи НАТО. 

Споделяне

Още от Свят