27 жертви при стрелба в начално училище в Кънектикът, убити са 18 деца

Двадесет и седем души, от които 18 малки деца, са станали жертва на стрелба в началното училище "Санди Хук" в американския град Нютаун в щата Кънектикът, предадоха световните агенции в петък.

 

Около 9.40 часа местно време в училището е била открита стрелба от мъж, който също е мъртъв, но още не е ясно дали е бил застрелян от пристигналата след сигнал за изстрелите полиция или се е самоубил. По време на инцидента в училището, където има и забавачка, са били около 600 деца на възраст между 5 и 10 години.

 

Първоначалните данни за инцидента са противоречиви. В началото се смяташе, че стрелците са двама, като единият е бил убит. Впоследствие се оказа, че стрелецът е бил един, но информацията за него също е противоречива. Според едни данни е 20-годишен младеж от Ню Джърси, според други - той е бил баща на едно от децата. Не се знае какви са мотивите за стрелбата.

 

Според CBS News загиналите са 27 души, от които 18 деца. Сред жертвите са директорът и психологът на училището. ББС съобщава и за трима постъпили след стрелбата в болница.

 

Местните власти потвърдиха официално за смъртта на 12 души, но след това и полицията повиши броя на жертвите.

 

Това е втората най-смъртоносна стрелба в американско училище, след като в Техническия университет във Вирджиния бяха убити 32 души. Възможно е обаче инцидентът да стане и най-трагичният в училище в САЩ в историята на страната.

 

Според източници стрелецът е вървял от класна стая в класна стая и е стрелял по децата.

 

"Беше ужасяващо," заяви майката на момиче от училището, цитирана от Ройтерс. "Всички бяха в истерия - родители, ученици. Деца излизаха от училището целите в кръв."

 

Тя препредаде разказа на друга майка-нейна приятелка, която се намирала в училището по време на стрелбата. Жената видяла как "маскиран мъж" влиза в стаята на директора и чула изстрели.

 

Телевизионни кадри показаха полиция и линейки на мястото на кошмарната драма, родители, тичащи към училищната сграда и ученици, които биват извеждани навън, разплакани и прегърнали се през раменете.

 

Президентът Барак Обама е бил информиран за случилото се веднага, съобщава Ройтерс като се позовава на съобщение от Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят