2700 българи вече са ваксинирани. Само 1 с нежелана реакция - зачервяване

Здравният министър: Лекарите ще съветват коя е подходящата ваксина за всеки пациент

2700 българи вече са ваксинирани. Само 1 с нежелана реакция - зачервяване

2700 българи вече са ваксинирани срещу  COVID-19 с препарата на американската компания Pfizer/BioNTech, като нежелани реакции е имало само при един - зачервяване на мястото на убождане. Това съобщи във вторник вечерта шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

По думите му следващата партида трябва да пристигне най-вероятно в началото на идната седмица, а по данни на производителя, на всеки седем дни поетапно ще получаваме регулярни количества от ваксината.

По-рано във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че всеки желаещ ще бъде ваксиниран. Ваксинацията на населението започна с лекарите, които са на първа линия. Лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него, каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред БНТ.

"Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина", допълни той.

Министърът на здравеопазването стана първият българин, който си постави ваксина срещу Covid-19 публично на 27 декември. Той обясни, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане.

"Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - те стигнаха до всяка област в България", каза проф. Ангелов.

Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу Covid-19, обясни проф. Ангелов.

По думите му голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари.

"Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин", каза здравният министър.

Той съобщи, че в момента се разработва ново приложение, като идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата, заяви проф. Ангелов.

В началото на януари се очакват новите доставки с ваксина, посочи той.

По думите му желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече и повече.

"Мерките - тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с Covid-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди", каза проф. Ангелов.

Той посочи, че контролът не е спирал. Регионалните здравни инспекции заедно с полицията, пожарната и Българската агенция за безопасност на храните извършват контрол навсякъде.

"Подавайте сигнали, в готовност сме да извършваме проверки денонощно", призова здравният министър.

Ние сме много големи длъжници на българските деца, длъжници сме и на родителите, заради затварянето на училищата, каза проф. Ангелов. Той посочи, че това е било необходимо и навременно решение за ограничаване на разпространението на заразата.

Към момента все още не е взето решение, кога ще се върнат учениците в клас, стана ясно от обясненията на здравния министър. Той посочи, че има идея големите ученици да се редуват.

"Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа...За тези месеци аз натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора", каза здравният министър.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?