Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2700 българи вече са ваксинирани. Само 1 с нежелана реакция - зачервяване

Здравният министър: Лекарите ще съветват коя е подходящата ваксина за всеки пациент

8 коментара
2700 българи вече са ваксинирани. Само 1 с нежелана реакция - зачервяване

2700 българи вече са ваксинирани срещу  COVID-19 с препарата на американската компания Pfizer/BioNTech, като нежелани реакции е имало само при един - зачервяване на мястото на убождане. Това съобщи във вторник вечерта шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

По думите му следващата партида трябва да пристигне най-вероятно в началото на идната седмица, а по данни на производителя, на всеки седем дни поетапно ще получаваме регулярни количества от ваксината.

По-рано във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че всеки желаещ ще бъде ваксиниран. Ваксинацията на населението започна с лекарите, които са на първа линия. Лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него, каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред БНТ.

"Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина", допълни той.

Министърът на здравеопазването стана първият българин, който си постави ваксина срещу Covid-19 публично на 27 декември. Той обясни, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане.

"Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - те стигнаха до всяка област в България", каза проф. Ангелов.

Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу Covid-19, обясни проф. Ангелов.

По думите му голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари.

"Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин", каза здравният министър.

Той съобщи, че в момента се разработва ново приложение, като идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата, заяви проф. Ангелов.

В началото на януари се очакват новите доставки с ваксина, посочи той.

По думите му желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече и повече.

"Мерките - тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с Covid-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди", каза проф. Ангелов.

Той посочи, че контролът не е спирал. Регионалните здравни инспекции заедно с полицията, пожарната и Българската агенция за безопасност на храните извършват контрол навсякъде.

"Подавайте сигнали, в готовност сме да извършваме проверки денонощно", призова здравният министър.

Ние сме много големи длъжници на българските деца, длъжници сме и на родителите, заради затварянето на училищата, каза проф. Ангелов. Той посочи, че това е било необходимо и навременно решение за ограничаване на разпространението на заразата.

Към момента все още не е взето решение, кога ще се върнат учениците в клас, стана ясно от обясненията на здравния министър. Той посочи, че има идея големите ученици да се редуват.

"Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа...За тези месеци аз натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора", каза здравният министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Entdecken
    #8
    Отговор на коментар #5

    Много повърхностно говориш за пачките - че у нас само един олигарх отклони от бюджета 700 милиона лева данъци и още нищо не са направили да ги съберат след 5 години дремане а ти говориш че държавата плаща към 500 мишлиона за ваксини. Несравнимо по голямо е краденето тук което всички понасяме на гърба си с закупуването на медицински препарати на пазарни цени с надеждата че това ще помогне на всички...

  2. Entdecken
    #7
    Отговор на коментар #4

    Прав си Марин-е че ни управляват комунисти разделени на уж леви и уж десни - те привидно са се разделили помежду си че членовете им се смятат за врагове докато шефовеге им си правят услуги и си раздават милиони под масата. Та затова се обръщам по този начин към товарищ Румънска псувнЯ привърженик на БСП-БКП защото той и в червата си мрази герберите и не би възприел тома което му казвам. Освен това да добавя че онова гооведо Гайдрски тогава изгони Чирков от Света Екатерина а покрай него и още двама за да замаже работата като е всеизвестна омразата на БКП към Чирков още от времето на Малеев не само за по добрите му постижения като кардиолог а и по политически причини...

  3. Татяна Иванова
    #6

    От дете знам, че след ваксинация трябва да има реакция и ако няма зачервено на мястото на инжекцията, това означава, че има проблем. Припомням на всички как лекарите мереха зачервеното след инжекцията манту и правеха извод доколко е успешна. Затвърждават се съмненията ми дали на тези първи храбреци им поставят ваксина или нещо друго безобидно, от което не се получава зачервяване. Възмутително е обвързването на здравния въпрос с политика и сервилност. Като добавка се явява и пълното невежество на

  4. Milen Mitrev
    #5

    Брутални, цинични и безцеремонни. Интересно ми е какви "комплименти" и под каква форма са получили глашатаите на ваксините от фармацевтичните компании?! Като са толкова загрижени за здравето да бяха отменили в България информираното съгласие и се питам защо то не е от няколко страници, в които да се упоменават не само възможните страничните ефекти, но и какви последици положителни или отрицателни след години биха могли да имат тези ваксини. Има провинение и тези, които днес яко лапат пачки, круизи,

  5. марин
    #4
    Отговор на коментар #3

    Уви - доста изпатилия си от комунистните народ ги постави на кормилото на държавата няколко пъти - ту БСП ту ГЕРБ!!...!!>.!!най голямата лъжа и наглост на ГЕРБ-троловете е да изкарат Члена на БКП Борисов и другите такива за "алтернатива" на комунистите!

  6. Entdecken
    #3

    Прав си другарю Румънска псувнЯ и то много си прав но колкото и да се тормозиш и дразниш и да изливаш истини за здравната система - безмислено е да се надяваш че доста изпатилия си от комунистните народ ще ги постави отново на кормилото на държавата! Все пак доста хора помнят какви ги надрОби и вашия Гайдарски с кухата си гайда вместо глава - освен че се сдоби с болница разбира се! Помят хората и това че вашите болнични и фармацевтични олигарси и партийни функционери не разрешиха никакви реформи в здравеопазването по времето на Москов!

  7. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #2
  8. Коментарът е изтрит в 17:41 на 11 февруари 2021 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.