28 мигранти, спасени край бреговете на Италия, са с коронавирус

28 мигранти, спасени край бреговете на Италия, са с коронавирус

Двайсет и осем от близо 210 мигранти, спасени в Средиземно море и поставени под карантина на кораб край Сицилия, са дали положителни проби за коронавирус, предаде Асошиейатед прес, като се позова на властите.

Според областния управител на Сицилия Нело Музумечи положителните проби са потвърдили, че той е бил прав да иска специални карантинни мерки за мигрантите, за да предотврати нови огнища на заразата в Италия.

"Днес могат да бъдат по-добре разбрани причините за нашето искане. А тези, които критикуваха, като ни обвиняваха в расизъм, днес ще разберат, че сме били прави", заяви той във Фейсбук.

Около 210 мигранти бяха спасени в морето миналата седмица от германската благотворителна организация "Сий уоч" и почти всички бяха прехвърлени в понеделник на кораб край бреговете на Сицилия.

Двама са били отведени на сушата по медицински причини. Единият, за когото е имало подозрения, че е болен от туберкулоза, също е дал положителна проба за коронавирус, а другият очаква резултатите.

От началото на пандемията Италия и Малта не позволяват спасените в морето мигранти да бъдат веднага прехвърляни на сушата. Затова някои мигранти са поставени под карантина на наети плавателни съдове край брега, други са спирани и незаконно връщани в Либия, а трети се удавят в морето, отбелязва ДПА.

През лятото по традиция е върховият сезон за контрабандистите на мигранти, действащи в обхванатата от хаос Либия. Представители на властите прогнозират увеличаване на опитите за достигане до Европа след облекчаване на извънредната обстановка заради коронавируса в Италия и възобновяване на дейностите на хуманитарни спасителни кораби в Средиземно море, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?