28 ранени полицаи и над 360 опожарени коли в нощта на победата на Саркози

28 ранени полицаи и жандармеристи, 367 опожарени автомобила и 270 арестувани е равносметката от сблъсъците между демонстранти и полицията, които избухнаха през нощта в Париж и други френски градове след победата на президентските избори на кандидата на управляващата десница Никола Саркози, предаде Франс прес в понеделник, цитирана от БТА.

Близо половината от тези коли - 172, са били опожарени в Парижкия регион, а в самата столица - по-малко от 10, съобщи полицията. Освен в столицата, сблъсъци е имало в центровете на няколко големи града, сред които Лион, Нант, Тулуза и Рен. Те са били предизвикани от крайно леви групи, включително анархисти, но и от политически неангажирани банди.

Полицията същевременно отбеляза, че като цяло вторият тур на изборите не е довел до големи вълнения в по-рисковите градски зони. Само на отделни места малки групи са подпалили автомобили и контейнери за боклук.

Преди втория тур имаше опасения от повторение на размириците, които възпламениха Франция през есента на 2005 г., отбелязва Франс прес. В резултат полицията засили присъствието си по улиците.

Кандидатката на социалистите Сеголен Роаял предупреди в петък за рисковете от насилие в случай на победа на Саркози. Бившият министър на вътрешните работи е смятан за враг от много младежи в бедните рискови предградия.

Полското национално радио съобщи, че един негов техник е бил леко ранен при сблъсъци в Париж през нощта.

Младежи с каски нападнали автомобил на радиото с метални предмети и бутилки. Те счупили стъклата на колата и нападнали намиращите се вътре двама техници, единият от които бил ударен с бутилка.

Журналист от полското радио обвини станалите очевидци на сцената полицаи и цивилни, че се намесили едва когато ситуацията станала опасна за двамата техници.

Споделяне

Още от Свят