29-годишен възпитаник на Йейл става министър на финансите на Сърбия

Лазар Кръстич

Лазар Кръстич, който в последно време често бе сочен за фаворит за поста министър на финансите на Сърбия, потвърди, че е постигнат договор и снощи официално се е съгласил да заеме поста, заеман донеотдавна от лидера на Обединени региони на Сърбия Младжан Динкич, съобщават сръбските вестници, цитирани от БТА.

Кръстич, 29-годишен възпитаник на Йейл, разговаря снощи с първия вицепремиер Александър Вучич. Кръстич ще поеме поста на 26 август.

Бъдещият  министър на финансите, който живее и работи в Ню Йорк, е роден в Ниш. В момента той е ангажиран като финансов експерт в консултантската къща "Маккензи". Има дипломи по математика, етика, политика и икономика от американския университет Йейл. Получил е много награди в областите на математиката и иполитическата икономия.

Тези, които го познават, го описват като "гений", съобщава вестник "Блиц" и добавя, че Кръстич е избран за най-перспективен сред 5000 студенти.

От Кръстич се очаква много бързо да подготви мерки, които да осигурят трайно финансовата система на страната. Според експерти новият финансов министър трябва да реши приоритетно проблема с недостига на парична маса, защото това е предварително условие за излизане от рецесията и развитие на икономиката. Макар този проблем официално да е от компетенциите на централната банка, той засяга цялата финансова система на Сърбия, посочват експертите.

Кръстич ще бъде най-младият член на правителството. На 29 години министерски пост зае миналата година и министърът на правосъдието Никола Селакович, който остава министър и след реконструкцията на правителството. Три години повече имаше Снежана Малович във времето, когато пое министерството на правосъдието, а също толкова "възрастен" бе и Вук Йеремич, когато стана външен министър, припомня вестник "Новости".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?