295 са загиналите при експлозия на влак в Иран

Двеста деветдесет и пет души са загинали при вчерашната експлозия на товарен влак в североизточен Иран, съобщи кризисният щаб в провинция Хорасан, цитиран от Асошиейтед прес.

Други официални представители обаче посочиха, че жертвите са по-малко.

Според Вахид Баракши от кризисния щаб 295 души са загинали, а 450 са ранени. Изпълняващият длъжността губернатор на град Нейшапур Мохамад Аладжгарди обаче посочи, че до тази сутрин са открити около 180 трупа.

Повечето от загиналите са пожарникари или жители на местното село, събрали се около дерайлиралия влак, когато той ненадейно избухнал.

Композицията е превозвала смъртоносна смесица от бензин, сяра, азотни торове и памук, като някои от вагоните с бензин все още са непокътнати сред облаците дим.

Пожарникарите успяха да изгасят напълно пожара, а това ще позволи на спасителните екипи да продължат издирването на още жертви от взрива. По думите на Вахид Баракши през изминалата нощ не е имало повече експлозии. Властите в провинция Хорасан обявиха ден на траур. Днес ще бъдат погребани много от жертвите на взрива.

Районът на катастрофата продължава да е опасен, предупредиха властите.

Бедствието станало, когато няколко вагона се разкачили и дерайлирали, докато композицията се движела по нанадолнище. Когато впоследствие вагоните избухнали, местните хора разказват, че земята се разтресла и те помислили, че става земетресение.

При експлозията са избити прозорци на къщи от пет села на километри разстояние по протежение на релсовия път. Много от горящите вагони след дерайлирането са се блъснали в намиращи се наблизо къщи.

Споделяне

Още от Свят