297 са новите случаи на коронавирус, 11 души са починали

Болницата в Добрич бедства под натиска на болни и липса на специалисти

297 са новите случаи на коронавирус, 11 души са починали

297 са регистрираните нови случаи на коронавирус през последното денонощие, сочат данните от специализирания сайт coronavirus.bg. София отново е на първо място по брой регистрирани с 80 положителни проби. През последните дни най-много заразени се установиха в Благоевград. За последното денонощие обаче там са регистрирани само само 13 случая.

За изминалите 24 часа са направени 6433 теста. Починали са 11 души, с което броят на жертвите става 435. Само от началото на седмицата досега са починали 50 души, което я превръща в най-смъртоносната досега още преди да е изтекла.

Активните случаи в момента 5205 – по-малко от половината от общо регистрираните 13014. За последното денонощие са отчетени 22 излекувани. В болници са 847 пациенти. 47 от тях – в интензивни отделения.

На второ място по брой установени случаи е Пловдив – 35. В Добрич са регистрирани 28, а във Варна – 25. В Разград, където последните дни се отчитаха почти нулеви стойности, сега има 16 нови случая.

12 са положителните проби в Пазарджик, в Бургас и Плевен – 10, а в Стара Загора – 9.

По 8 са установени в Ямбол и Смолян, по 5 в Габрово и София-област. Във Враца, Кюстендил, Перник, Силистра и Шумен случаите са по 4. С един по-малко са установените в Хасково. По две са положителните проби във Видин, Русе и Търговище. По 1 случай има във Велико Търново, Кърджали, Монтана и Сливен. Нови случаи не са установени само в област Ловеч.

Болницата в Добрич бедства под натиска на болни и липса на специалисти 

Секторите за лечение на болните с Covid-19 в многопрофилната болница в Добрич не разполагат с нито един инфекционист и пулмолог.

За това сигнализират техните колеги гастроентеролози, които се налага да лекуват пациентите с коронавирусна инфекция. В момента във Второ вътрешно отделение и в бившото Инфекциозно отделение настанените пациенти са 40, съобщи БНР.

Старшата медицинска сестра от Второ вътрешно отделение е в тежко състояние и е интубирана в отделението по реанимация.

Във Второ вътрешно отделение на многопрофилната болница в Добрич са настанени положителни, отрицателни и съмнителни за Covid пациенти. Те се лекуват от един гастроентеролог - д-р Елиз Селимова.

Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с Covid-19, сподели другият гастроентеролог д-р Ивелина Вълчева.

Медицинският персонал на отделението е сигнализирал и ръководството на болницата, но до този момент реакция от там няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България