3 блок в АЕЦ изключен заради теч в системата за подаване на вода

В 4,15 ч. тази сутрин проектната защита на 3 блок на АЕЦ "Козлодуй" се е задействала и той е спрян, заради понижено налягане в първи контур на реактора, съобщиха от централата. Причината е поява на теч от системата за подаване на вода в първи контур по време на технологични операции. Системата е изолирана от първи контур, няма изменения в радиационната обстановка в района на атомната централа, уточниха оттам.

За спирането на реактора е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Оттам уточниха, че няма изменение на радиационната обстановка, нито опасност за работещите в централата или живущите в района на Козлодуй.

По предварителна оценка на самата централа, възникналият проблем с определя в нулевото ниво на 7-степенната международна скала на ядрените събития, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев, цитиран от БТА. Вапирев уточни, че крайната оценка се дава от агенцията. Нулевото ниво означава, че проблемът не може да се квалифицира дори като инцидент, тъй като това определение се дава на събитията от 1, 2 и 3 степен по международната скала. Събития от 4, 5, 6 и 7 степен се оценяват като аварии.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?