3 млн. лв. за самолетни снимки на земеделските парцели дава Дикме

До края на май т.г. ще бъдат направени фотоснимки със самолет на всички парцели земеделска земя в България, съобщи в петък министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме пред журналисти по време на международното изложение "Зелена седмица" в Берлин, предаде БТА. Всеки парцел ще бъде записан с номер в компютърната база данни на Министерството на земеделието и горите.

Три милиона лева са предвидени от бюджета за тази година за процеса на заснемане и вкарване в регистри на земеделските земи. Около 60 хиляди са регистриралите се досега земеделски производители в областните служби, каза Дикме. Очакванията са броят им да достигне 300-350 хиляди.

Земеделският министър съобщи още, че между 6 и 8 милиона лева ще бъдат отпуснати от Държавен фонд "Земеделие" за допълнително подпомагане на дребните земеделски стопани, които отглеждат по две-три животни във фермите си. Така ще започне процесът на прилагане на мерките на ЕС за подпомагане на полупазарните стопанства, съобщи министърът. Той каза още, че до края на януари ще уточни кои точно общини да бъдат включени пилотно в това подпомагане.

Споделяне

Още от Бизнес