3 млрд. долара от "Газпром" за Киев влизат в пакетна газова сделка

3 млрд. долара от "Газпром" за Киев влизат в пакетна газова сделка

Като едно от условията за пакетното газово споразумение между Русия и Украйна се обсъжда изплащането на около 3 млрд. долара от "Газпром" на украинската страна по решението на Стокхолмския арбитраж, предаде руската агенция ТАСС. Тя цитира източник от руската делегация, която в четвъртък проведе тристранни преговори с участието на ЕС в Берлин, а в петък разговорите ще продължат в Минск и се окачва да приключат с договор.

Преди ден и руският президент Владимир Путин каза, че се търси взаимно приемливо решение по газовия транзит за Европа през украинска територия, и възобновяване на доставките за самата Украйна с отстъпка от 20-25 на сто от 1 януари 2020 г. На голямата си пресконференция той напомни, че Украйна има аналогичен дълг пред Русия по еврооблигации за 3 млрд. долара.

"Част от руските резервни средства от Фонда за националното благосъстояние са вложени в украински ценни книжа за 3 млрд. долара. Има вече решение на съд в Лондон по този повод, което не се изпълнява", каза руският държавен глава.

В четвъртък в Берлин се състояха преговори между Украйна, Русия и ЕС, по време на които е разработен проект на бъдещото  споразумение за газа. На пресконференция след срещата бе съобщено, че страните планират в петък да съгласуват пакетното споразумение с ръководителите на двете държави. Детайли на споразумението не бяха оповестени. Само министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че страните са обсъдили конкретни обеми на транзита на руския газ през Украйна и срока на бъдещия договор.

"Подготвихме проект на протокол, детайлен протокол, който е във висша степен на готовност и който в настоящето време се нуждае от съгласуване", каза той.

Украинският министър на енергетиката Олексий Оржел на свой ред заяви, че преговорите са приближили Русия и Украйна към финално решение по газовия контракт.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович тристранните консултации са били много интензивни. Той каза, че на преговорите е достигнато принципно споразумение за транзита на газ, но детайлите трябва все още да се доработят, допълва ТАСС. Европейският представител допълни, че детайлите ще се обсъждат в петък в съответните столици. По думите му това са положителни новини за Европа, Русия, Украйна и целия газов пазар.

Според ръководителя на украинската компания "Оператор ГТС на Украйна" следваща среща между Русия и Украйна за природния газ е запланирана на 21 декември. Новак пък спомена за "близко време", но не и за точна дата, а ден по-късно руските медии информират за насрочените за петък разговори в Минск.

Споделяне

Още от Бизнес