30 г. затвор за бивш американски военен за шпионаж в полза на Русия

Бивш американски военен бе осъден на 30 години затвор за опит за шпионаж в полза на Русия, съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Франс прес.

40-годишният Робърт Хофман, специалист по криптиране във военноморските сили, предал класифицирана информация на агенти на ФБР под прикритие, които смятал за руски агенти, гласи съобщение на министерството на правосъдието.

Хофман служил 20 години в американските въоръжени сили. Той работил в подводници, където събирал информация за потенциални противници.

Следователи на ФБР под прикритие заявили, че Хофман поискал от "руските си контакти" компенсации под формата на пари или помощ в работата му за поетите рискове. Той предал три пъти свръхсекретна класифицирана информация, записана на носители USB, които криел в дупка до дърво във Вирджиния Бийч, в щата Вирджиния.

Хофман е арестуван през декември 2012 г. и изправен пред съда. През август 2013 г. е признат за виновен в опит за шпионаж. "С опита да разгласи едни от най-пазените военни тайни на Америка, Робърт Хофман постави в опасност въоръжените сили на Съединените щати", каза заместник-министърът на правосъдието, отговарящ за националната сигурност Джон Карлин.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?