30 германски банки под надзор за пране на пари

30 германски банки под надзор за пране на пари

Федералната служба за банков надзор на Германия осъществява надзор върху повече от 30 банки по подозрение за пране на пари, съобщи изпълнителият директор Торстен Пьоч.

Броят на банките под надзора на службата се е увеличил, след като преди година бяха регистрирани недостатъци по предотвратяването на прането на пари.

Службата е въвела и т. нар. интензивен надзор, при който проблемните случаи са поставени под специално наблюдение.

За да се справи с проблема за недостатъчен обмен на информация между банките и институциите, които се борят с прането на пари, службата настоява за създаване на база данни, в която да бъде записвана съответната информация, която да подлежи на обмен между оправомощените органи. Според Торстен Пьоч би било полезно да се създаде и европейски регистър, в който да фигурират данни за идентифицирани юридически лица и действителните собственици, установени в рамките на проверката "Know your Customer" (задължителен процес на идентифициране и проверка на самоличността на клиента при откриване на сметка и периодично след това). Изискванията за защита на личните данни обаче се оказаха препятствие.

Торстен Пьоч смята, че финансовият сектор е добре защитен с оглед засиления обмен на информация, повишената осведоменост за рисковете от пране на пари и разширяването на звеното за финансово разузнаване (FIU), което получава доклади за съмнителни дейности. "Нивото на заплаха остава високо. Но ако смятате, че Германия е рай за пране на пари, в него ще става все по-неудобно да се живее", каза изпълнителният директор на Федералната служба за банков надзор.

Той е убеден, че през 2023 г. е напълно реалистично да започне работа европейска агенция за борба с прането на пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?