30 голф игрища ще ни направят "рай" за богати туристи

30 голф игрища ще ни направят "рай" за богати туристи

След като в началото на миналата година министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов внесе в Министерския съвет проект за създаване на държавна компания "Голф развитие", което бе одобрено от министрите и по-късно спряно от премиера Сергей Станишев, година по-късно ведомството на Гагаузов публикува на интернет-страницата си "Основни насоки за насърчаване на инвестициите в голф туризма". Документът е изработен пак по препоръка на Станишев. След като стопира създаването на държавната голф компания поради явния лобистки натиск, той поиска първо да се напише стратегия за развитие на туризма за платежоспособни клиенти и дори нареди това да се извърши от междуведомствена работна група.

В документа, който не е стратегия, а само насоки, се разработва идеята за публично-частни партньорства за стимулиране на строителството на голф комплекси. Според работната група, подготвила насоките, в следващите 5-10 години у нас трябва да бъдат изградени 15-20 голф игрища, отговарящи на стандартите на Европейската голф асоциация. Те, заедно със сега съществуващите (4 завършени и 4 в напреднала фаза), ще превърнат страната ни в атрактивна дестинация за богатите голф туристи, смятат авторите на насоките.

В публикувания текст дори се описват местата, най-подходящи за строеж на голф комплекси – Боровец - Самоков (два-три), Балчик – Каварна (един-два); Поморие (два-три); Созопол (два-три); Банско (един-два); Пампорово (два-три).

Развитието на голф-комплексите може да се осъществи по няколко начина, според документа. Единият е създаване на изцяло държавно или общинско дружество, което ще си партнира с частни голф-инвеститори. Друг вариант е създаване на смесени търговски дружества между държавата (общината) и частния голф-инвеститор. Трети вариант е пряко прехвърляне от страна на държавата на частен инвеститор на правото на собственост или учредяване право на строеж (право на ползване) върху част от имот срещу изграждането на голф игрище и принадлежащата му инфраструктура, което ще остане държавна (общинска) собственост, и ще се експлоатира от държавата пряко (чрез създаване на държавно предприятие или търговско дружество) или чрез определен от нея оператор.

Екипът, подготвил насоките, се оглавява от регионалния министър Асен Гагаузов и министъра на екологията Джевджет Чакъров, а в него влизат Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм, Савин Ковачев – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, Бюрхан Абазов – зам.-министър на земеделието и храните, Чавдар Георгиев – зам.-министър на околната среда и водите.

Идеята за компанията "Голф развитие" от м.г. бе посрещната с остри критики от еколози и от опозицията заради това, че общинска и държавна земя ще се дава на частни инвеститори, които били ясни предварително, заради планираното ръководство на дружеството, в което се виждал явен конфликт на интереси и заради факта, че изграждането на голф-комплекси е не щади природата.

Сега обаче документът, очертаващ насоките за насърчаване на инвестициите в голф туризма от страна на държавата, е факт и може да бъде внесен за гласуване в Министерски съвет, а след одобрението му да се премине към реализация на старата спорна идея.

В момента у нас функционират игрищата "Света София" в софийското с. Равно поле, с инвеститор Красимир Гергов, "Блекс Сий Рама" в Балчик, също на Гергов и на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, "Пирин голф енд спа" в Разлог на "Главболгарстрой" и "Лайтхаус" в Балчик на българските строителни компании "Бараж и Ко" ЕООД и "Балканстрой" АД.

Пред завършване са "Трейшън клифс" в Балчик, "Правец голф" в Правец и комплекс в Долна баня. На "хартия" има още поне 10 проекта за голф комплекси, които едва ли ще се осъществят заради стагнацията в строителния и имотния сектор.

Пред Mediapool от Агенцията по туризъм и от регионалното министерство обясниха обаче, че документът не е стратегия и дори след одобрение от Министерския съвет той няма правно значение, а декларира явното намерение на държавата да подкрепи голф-индустрията. Работата на групата обаче може да послужи за изработването на правно значими документи. Запитани дали идеята е адекватна в условията на световната икономическа криза, оттам заявиха, че идеята е именно с антикризисна насоченост, която ще превърне страната от евтина дестинация в атрактивно място за богаташи.

Представители на голф-индустрията коментираха, че идеята за държавна подкрепа на инвеститорите в отрасъла е много добра, защото за развитието на един добър проект е необходим голям терен (поне 1000 дка), което е трудно изпълнимо за един частник. Никой сериозен играч няма да дойде заради едно игрище на морето, било и най-доброто. Трябват поне десетина, казаха от бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?