30 хил. лв. глоба за агенция за имоти – имитатор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 30 хил. лева пловдивската агенция за недвижими имоти "Евро Имоти 2007" ЕООД за това, че имитира неин конкурент. Жалбата е подадена от агенция "Европолис Риъл Естейт Асет Мениджмънт" ООД, Австрия.

Дружеството инвестира в недвижими имоти в страната и чужбина и има офиси в Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Русия.

Проучване на КЗК установило, че пловдивската агенция е имитирала търговската марка на жалбоподателя Europolis, като е поставяла знака за запазена марка ®. Думата присъства в публикациите на глобената фирма в пресата и интернет, като никъде не е посочено действителното наименование "Евро имоти 2007" ЕООД.

Агенцията е извършвала целенасочена имитация на марката на молителя и чрез невярна информация за своите активи, като числото е многократно завишено и е приблизително с това на "Европолис Риъл Естейт Асет Мениджмънт".

В хода на производството бе установено също така, че "Евро Имоти 2007" е въвеждало в заблуждение потребителите за предлаганите услуги, като в свои рекламни материали и медийни публикации е посочвала, че предлага "консултации за банков кредит" и има договор с банка "с цел облекчаване на получаването на ипотечни и потребителски кредити при покупка на жилище или бизнес имот". В противоречие с изнесеното в рекламните материали, дружеството няма договор, а "споразумение за посредничество" с УниКредит Булбанк, с което е поело задължение да популяризира услугите на банката, като никъде не се упоменават отстъпки за клиентите.

КЗК счита, че поведението на "Евро Имоти 2007" ЕООД е нарушение на добросъвестната търговска практика, с което се пренебрегват основни принципи на конкуренцията и следва да бъде санкционирано.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?