30 лева е наемът на апартамент в Пловдив за преместените държавни служители

Пловдивската община е ремонтирала и подготвила сградата и апартаментите за служителите от дирекцията по туризма към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), предаде сайтът "Пловдив онлайн". Според разпореждане на Министерския съвет седалището на дирекцията ще бъде в Пловдив и там ще работят трийсетте ѝ служители и ресорният зам.-министър Иво Маринов.

Преместването на дирекцията трябва да стане до края на месеца. Тя ще се помещава в сграда на общината в центъра на града, а ремонтът струва 200 хил. лв.

За 16-те държавни служители, които идват от София, са осигурени квартири - 14 едностайни и 2 двустайни апартамента в квартал "Тракия".

Според зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски наемът на едностаен апартамент е 25 лева, а на двустаен - 30 лева. Той ще се плаща от министерството.

Щатът на дирекцията от 30 души ще бъде попълнен с пловдивчани на мястото на столичаните, които отказаха да се преместят в Пловдив.

Министерският съвет прие предложението на финансовия министър Симеон Дянков да бъде извършена частична децентрализация на администрацията, като одобри преместването на дирекцията по туризъм в Пловдив, на агенцията за лозата и виното към Министерството на земеделието и храните - в Плевен, на агенцията по рибарство и аквакултури към същото министерство - във Варна.

А идеята за преместването на централното управление на Агенция "Митници" в Русе предизвика силно напрежение сред служителите в управлението, които организираха протести пред Министерството на финансите. Министър Симеон Дянков не показа, че смята да отстъпи от намерението си да премести управлението, но допусна да бъде направена смесена работна група с митничарите "за решаване на проблема".

Споделяне

Още от Бизнес