30% от софиянци без канализация. "Демократична България" поиска оставката на зам.-кмет

Съветниците приканиха Фандъкова да поиска от Борисов отпускане на допълнителни средства от Плана за възстановяване на ЕС

30% от софиянци без канализация. "Демократична България" поиска оставката на зам.-кмет

Общинските съветници от "Демократична България" поискаха оставката на зам.-кмета Ирина Савина заради липса на канализация в редица квартали в София и приканиха кметът на София Йорданка Фандъкова да разговаря с премиера Бойко Борисов, за да се осигурят допълнително средства за тези инвестиции от парите за България от Плана за възстановяване на ЕС.

30% от софиянци на септични ями

"В 21 век, след повече от 15 години управление на ГЕРБ в Столична община, близо 30% от гражданите на европейската столица София, нямат работеща и законна канализация", аргументира се общинският съветник Методи Лалов.

Той уточни, че канализация липсва в почти всички столични квартали извън околовръстния път, с изключение на Банкя.

Тръби за мръсните води липсват в "Овча Купел", "Манастирски ливади – изток", "Кръстова вада", "Модерно предградие", "Горубляне", "Враждебна", "Христо Ботев", "Факултета","Бенковски", "Малашевци", стана ясно от заседанието на Столичния общински съвет днес.

"В множество интервюта през годините г-жа Ирина Савина, дългогодишен заместник-кмет в направление "Инвестиции и строителство" обещава, че до 2020 г. София ще се прости със септичните ями. Реалността обаче е друга. Вместо работа, работа, работа, по въпроса с канализацията столичната управа има единствено провал, провал, провал", уточняват в своя декларация от "Демократична България".

Затова общинските съветници директно настояват столичният кмет Йорданка Фандъкова "да потърси персонална отговорност за провала от ресорния си заместник-кмет Савина, на чиито действия и бездействия дължим настоящото положение - срамно за столицата ни и нетърпимо за обитателите ѝ".

След дъжд, качулка

Общинските съветници посочват, че в последния момент - последната сесия, в последната година от програмния период за използване на европарите (2014-2020 г.) Столична община решава да кандидатства за 90 от възможните 400 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда".

И правят сравнение, че столицата е на дъното по усвояване на средства в тази дейност. Например, Бургас е сключил договор за 459 млн. лв., Варна - 138 млн. лв., Пловдив - 137 млн. лв., Сливен - 131 млн. лв., Русе - 131 млн. лв., Стара Загора - 121 млн. лв., Перник - 100 млн. лв.

Фандъкова да разговаря с Борисов за европари

"Настояваме г-жа Фандъкова да поеме политическата отговорност и като заместник-председател на политическа партия ГЕРБ да убеди своя председател, че канализацията е ключова за столицата на една европейска държава и средствата за нея трябва да бъдат включени от правителството в стълб "Зелена България" на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. План, който, според Европейската комисия, следва да бъде пълен именно с подобна екологична инфраструктура", посочиха още от "Демократична България".

Сещевременно денс СОС трябва да разгледа доклад за изграждане на нова канализация в районите "Витоша", "Панчарево", "Връбница","Нови Искър".

Прединвестиционно проучване е готово и в средата на 2021-а година трябва да започне подготовката за обновяване и изграждане на ВиК инфраструктурата в крайградската зона Симеоново-Драгалевци, в кварталите "Бенковски", "Кръстова вада", и на територията на Обеля, Банкя и Нови Искър, посочиха от СОС.

При изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване(РПИП) е получена подкрепата и одобрение на "Джаспърс", от където е предоставена и външнате хническа помощ. В Столичната община вече подготвят и техническите спецификации на първите проекти, които са за 140 млн. лв.

Общата стойност на всички разработени проекти, в трите агломерации с над 10 000 жители – София-град, Банкя и Нови Искър, е над 1.3 млрд. лв, добавят от СОС.

Споделяне

Още от България