30 социалисти с официална подписка за оставка на Станишев

30 социалисти с официална подписка за оставка на Станишев

Полулегалното "открито писмо" в БСП от миналата седмица за оставка на лидера Сергей Станишев и избор на ново ръководство вече е последвано от официална подписка, подкрепена от 30 социалисти. Документът, иницииран от "Открит форум" на Красимир Премянов и дискусионния клуб "Политика 21" към софийската организация на БСП, е подкрепен и от Лявото крило в партията с лидер Янаки Стоилов.

Сред по-известните имена в подписката са и тези на бившия депутат Татяна Дончева, на бизнесмена Добромир Гущеров, който също бе член на предишния парламент, на шефа на групата на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев, историка Иван Маразов.

Всички те настояват Станишев да се оттегли от лидерския пост, посоченото от него Изпълнително бюро да поеме отговорност за най-ниския изборен резултат на БСП от началото на демократичните промени, да бъде свикан нов конгрес, който да излъчи нов лидер и ново ръководство.

В същото време пресцентърът на БСП изпраща до медиите декларации от партийни структури, които подкрепят Станишев. Такива са организацията на БСП в Перник, както и общинското ръководство на БСП - Ковачевци. "Ръководството на организацията дава висока оценка на работата и стила на управление на Станишев, особено в условията на икономическа криза и сложна конфигурация на управление", се казва в декларацията от Ковачевци.

В подписката на 30-те срещу Станишев се казва: "Необходимо е свикването на конгреса да бъде предхождано от заявена оставка на председателя, ИБ и Националния съвет на БСП". Там се посочва още, че в "редиците на социалистите и симпатизантите спонтанно възникват инициативи за търсене на отговорност и искане на оставки, но за съжаление ръководството на партията отново е закъсняло с реакцията си и създава почва за формиране на остро негативно отношение към БСП като цяло".

В същото време обаче пред Mediapool висши представители на БСП твърдят, че на конгреса, който се очаква да бъде свикан в края на септември, едва ли Станишев ще бъде сменен, тъй като повечето му опоненти, които евентуално ще се кандидатират за поста, са или добре познатите стари лица, които не се ползват с обществено доверие, или пък са "компрометирани" по един или друг начин пред обществото.

"Каква алтернатива има Станишев?", попита член на ИБ, като посочи, че до септември "бунтарските" настроения в партията ще "стихнат", нещата ще се "уталожат" и Станишев най-вероятно ще бъде преизбран.

Според някои социалисти Станишев има "полезен ход" и може да запази поста си, но ако се освободи от съветническия си кръг и хората, които досега е налагал. Той можел да предложи обновление на ръководството и да покаже че смята "все пак да направи някаква по-осезаема промяна".

В разгласената в сряда подписка се предлага още, пленумът на БСП да обяви свикването на извънредно заседание на действащия конгрес със следния дневен ред - анализ на политическата обстановка след изборите и предстоящите задачи пред БСП, набелязване на комплексни мерки за организационно-политическо, идейно и кадрово укрепване на партията и избор на ръководни органи.

"Ако от т.нар. екип на Станишев се опитат отново чрез пресцентъра на БСП да представят нещата, че една група ретрогради, консерватори, антиевропейци са тръгнали да ги събарят, това не би било вярно", посочи Премянов, който бе сред най-приближените на бившия премиер от БСП Жан Виденов. Според него БСП трябва да промени курса и политиката си.

Попитан кой би могъл да смени настоящия лидер и дали например това може да е Янаки Стоилов, Премянов отговори, че не би възразил Стоилов да се кандидатира, но сега не е това въпросът. "Ако демонстрираме борба за смяна на лидера с друг, това ще бъде изопачаване на смисъла на цялата битка", допълни той.

В същото време в декларацията си в подкрепа на Станишев, от БСП-Перник, акцентират върху неговия "авторитет, отговорността и компетентността, които той показа по време на вземане на съдбовни за държавата политически решения". Това, според организацията, "доказва неговото израстване в годините като политик и държавник от европейски мащаб".

В други "многобройни писма" на червени структури, също се потвърждавало доверие към Станишев, посочват от пресцентъра на БСП.

Споделяне

Още от България