30 военнослужещи подсилват контингента в Афганистан

До 30 български военнослужещи да бъдат изпратени за участие в операцията ISAF в Афганистан, реши Министерският съвет в сряда. Те ще увеличат състава на българската рота за охрана на вътрешната зона на летище "Кандахар" до 300 души от началото на 2010 година.

Промяна на формата и задачите на българската охранителна рота се налага поради предстоящо разширяване на района на основното летище в южните провинции на Афганистан. Охраната на "Кандахар" се оценява като стратегически важна за успешното развитие на операцията на Международните сили по поддържане на сигурността, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

В момента България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с близо 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града.

Миналата седмица военният министър Николай Младенов съобщи, че България ще изпрати следващата година общо още 100 войници в Афганистан и ще иска военнослужещите ни там да бъдат събрани само в Кандахар. След днешното решение за първите 30 от тях по-късно през 2010 контингентът ни ще бъде попълнен с още 50-70 войници.

Консолидирането на контингента обаче не може да стане веднага, тъй като към момента страната ни е поела ангажименти в Кабул. Според Младенов събирането на българските военнослужещи на едно място в Афганистан ще доведе до по-голяма политическа тежест на българското участие в мисията, по-голяма сигурност за войниците ни и по-малко разходи за страната.

Споделяне

Още от България