300 000 души в капана на наводненията в Мексико

300 000 души в капана на наводненията в Мексико

Спасители се опитват да извадят от капана на наводненията близо 300 000 души в южната част на Мексико, съобщи ББС. Те са причинени от най-обилните валежи от 50 години насам в щата Табаско. Почти цялата територия на щата бе потопена под един метър вода в петък. Има и един смъртен случай.

Губернаторът на Табаско призова всеки, който притежава плавателен съд, да се опита да помогне на своите съграждани. На помощ са се притекли от армията и флота.

Според президента Фелипе Калдерон ситуацията е “изключително тежка”. Той определи наводненията като “една от най-големите природни катастрофи сполетели някога страната”.

Спасителните екипи използват хеликоптери, за да измъкнат хората от покривите на техните къщи. Стотици хиляди са се скрили все още незалятите от вода помещения на къщите, а други са разположени в палаткови лагери.

Губернаторът Андрес Граниер съобщи, че половината от 2.1 милиона жители на щата за засегнати от наводненията, а цялата територия е “опустошена”. “Ни загубихме всичките си посеви, а целият щат е под водата”, заяви той.

Прогнозите на синоптиците са изключително лоши, тъй като в следващите няколко се очаква валежите да продължат. По думите на Граниер последствията на урагана Катрина върху Ню Орлеанс преди две години са били ”малки” в сравнение със случващото се в момента на Табаско.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?