300 британци измамени с имоти за милиони в Банско

Около 300 британски и ирландски граждани губят близо 6 млн. паунда (15 млн. лева), вложени в недвижими имоти в курорта Банско, съобщи Кафене.нет.

Британците са изпратили до медията писмо, в което подчертават, че са обикновени хора, а не инвеститори и търговци и ще загубят вложените в различни имоти пари, тъй като бъдещето на проекта в Банско не е ясно.

Те отбелязват, че става въпрос за смесица от лошо стечение на обстоятелствата, лошо управление и корупция, особено от страна на британската компания Bulgarian Development UK.

Самата компания обаче твърди, че причина за провала на проекта е масово разпространената корупция в България и кредитната криза.

Пострадалите твърдят, че компанията дори не ги е информирала, че е заложила техните апартаменти като банкова гаранция, въпреки, че някои от тях са били напълно изплатени още в самото начало.

Компанията от своя страна твърди, че е била принудена да направи това, за да може да плати на строителната фирма MRI, която обаче не спазила задълженията си и прекратила работа по проекта.

Възможно е скоро компаниите, замесени в скандала, да обявят фалит, а апартаментите да бъдат разпродадени на търг, което ще доведе до огромни загуби за британските и ирландските им собственици.

Много от хората, вложили парите си в Банско, не знаят дали самите те ще могат да оцелеят финансово след тази загуба и отчаяно търсят помощ от медии и адвокати.

Пред Кафене.нет те заявиха, че са били отчаяни от факта, че нито европейското, нито българското законодателство защитава по някакъв начин инвеститорите.

Дори тези, които вече са изплатили своите апартаменти и са извършили покупката, нямат гаранция, че имотите им няма да бъдат продадени.

Инвеститорите са създали своя група, наречена Pirin Park Resort Residents Association, която прави опити да преговаря с компаниите, замесени в случая. Те са се обърнали към българския комисар в ЕС, отговарящ за правата на потребителите и към британското посолство в София, но това не е дало резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?