300 лв. глоба за шофьор, хванат втори път да превишава скоростта

300 лв. глоба за шофьор, хванат втори път да превишава скоростта

Шофьор, който бъде хванат за втори път да управлява кола с превишаване на допустимата скорост с повече от 31 километра в час, ще се глобява с 300 лв. и ще му се отнемат правата за три месеца. Това е записано в промените в Закона за движение по пътищата, които парламентът обсъди на второ четене в петък. Промените ще бъдат гласувани следващата седмица.

Затягането на наказанията за нарушения в пътното движение се предприема заради мрачната статистика на пътните произшествия. Полицейската хроника сочи, че най-честните причини за тежките катастрофи са несъобразената скорост, шофиране след употреба на алкохол и неопитност на водачите.

Шофьорската книжка ще се отнема за срок до 6 месеца на този водач, който има в кръвта повече до 0.5 промила алкохол (изпил е повече от една-две бири или 50 грама концентрат), или е под въздействието на упойващо вещество, както и ако откаже да бъде проверен или да даде кръвна проба за изследване.

Книжката ще се отнема за срок до една година и ще се налага глоба от 200 до 500 лева, ако шофьорът кара с алкохол в кръвта над 0.5 до 1.2 промила включително. Ако той е със стаж под 2 години или е водач на кола на обществения транспорт или за опасни превози за същото нарушение се наказва с отнемане на документа за правоспособност до 2 години и му се налага глоба от 300 до 600 лева. За повторно нарушение срокът на отнемане на книжката става до 3 години, а глобата се вдига на 1000 до 3000 лева.

За превишаване на разрешената в населено място максимална скорост с до 10 км/ч ще се налага глоба 10 лева, с от 11 до 20 км/ч - 30 лева, с от 21 до 30 км/ч - 100 лева, с от 31 до 40 км/ч - 150 лева и един месец лишаване от правоуправление, с от 41 до 50 км/ч  - 200 лева и два месеца лишаване от правоуправление, а над 51 км/ч - 250 лева и три месеца отнемане на книжката.

За превишаване на разрешената максимална скорост извън населено място от 21 до 30 км/ч е предвидена глоба 50 лева, от 31 до 40 км/ч - 100 лева и един месец лишаване от право да управлява автомобил, от 41 до 50 км/ч - 150 лева и два месеца лишаване от правоуправление, и над 51 км/ч - 200 лева и три месеца отнемане на книжката.

Ако шофьорът вози пътници или опасни товари и надвиши допустимата скорост с 10 км/ч, налага му се глоба 10 лева, с от 11 до 20 км/ч - 30 лева, с от 21 до 30 км/ч - 100 лева и един месец лишаване от правоуправление, с от 31 до 40 км/ч - 200 лева и два месеца лишаване от правоуправление, с от 41 до 50 км/ч - 300 лева и три месеца лишаване от право да управлява автомобил, с над 51 км/ч - 400 лева и три месеца лишаване от правоуправление. 

Ще се отнема книжката на водач, който кара без застраховка "Гражданска отговорност", докато представи документ за сключена валидна полица. Ако шофьор кара повече от разрешения му един месец с наложен акт, ще му се отнема книжката до заплащане на наложената глоба.

С 50 лева ще се наказва шофьор, който превозва пътници над определения брой места. Същата глоба е предвидена и и за водач, който шофира кола без валиден стикер на предното стъкло за "Гражданска отговорност".    

Ако кола се движи по лентата, обозначена за движение само на градския транспорт, на водача ѝ се налага глоба 10 лв.

Забранява се изпреварването и заобикалянето на трамваите от лявата страна.

Предвижда се обезопасителният колан да не е задължителен за бременни жени, за хора, чието физическо състояние не позволява използването му, и за таксиметровите шофьори, когато превозват пътници в рамките на населено място.

В такситата, които не са оборудвани със системи за обезопасяване на деца, децата с ръст под 150 см се превозват само на задна седалка.

Минималното образование за вземане на шофьорска книжка е основното, пише още в проектопромените на закона.

Споделяне

Още от България