300 мигранти щурмуваха границата в Сеута и минаха на испанска земя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 300 мигранти успешно щурмуваха днес границата между Мароко и Испания в Сеута, съобщиха властите на испанския анклав. Това е второто за три дни масово нахлуване на мигранти в контекста на напрежение между Рабат и Брюксел, предаде Франс прес.

Стотици млади мигранти от африкански произход преодоляха двойните решетки на шестметровите заграждения около анклава и приветстваха среднощното стъпване на испанска земя с викове "Благодаря Ти, Боже!", "Ето ме в Европа", сочи видеозапис, излъчен от местната мрежа "Фаро де Сеута".

Испания и Мароко контролират тази сухопътна граница, дълга 8 км, но Рабат е в обтегнати отношения с Брюксел и заплаши с намеци да разхлаби контрола, облекчавайки мигрантите.

Днешното нахлуване съвпада с двустранна френско-испанска среща на върха, насрочена в южния испански град Малага.

Някои младежи, успели да се прехвърлят през границата тази нощ, целуваха земята насред улицата с викове "Да живее Испания!". Мнозина изглежда бяха ранени - с разкървавени ръце или крака, с изпокъсани дрехи.

Масовият "щурм" бе извършен около 3.30 ч. местно време - 5 по Гринуич, заяви за АФП говорител на Гуардия сивил. "300 влязоха, двойно повече се опитаха" да прескочат бариерите, добави той.

Източник от властите в Сеута потвърди новината.

В петък префектурата в анклава преброи 498 мигранти, успели да прескочат отвъд загражденията, от общо около 700, опитали се да проникнат на испанска територия.

Предишният опит за масово нахлуване бе направен през новогодишната нощ, когато около 1000 мигранти се опитаха да преодолеят шестметровата телена ограда на анклава, но без успех.

Тези нахлувания са сред най-значителните от 2005 г., от самото монтиране на бариерите. След това избухнаха разногласия между Мароко и ЕС заради различни тълкувания на спогодба за свободна търговия със селскостопанска и риболовна продукция.

Съдът на ЕС обяви през декември, че споразумението за свободна търговия, сключено през 2012 година между ЕС и Мароко, не е приложимо за Западна Сахара, бивша испанска колония, контролирана от Рабат, тъй като статутът ѝ не е уреден от международната общност.

След това сдружения, подкрепящи движението за независимост на Западна Сахара Фронт Полисарио, обжалваха търговски операции със сахарска продукция между Мароко и европейски страни.

Сеута заедно с друг испански анклав - Мелиля, е единствената сухопътна граница между африканския континент и ЕС, където в общността се прехвърлят нелегални мигранти от Черна Африка и Магреба.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?