300 селища са ощетени от закъснението на закона за местните избори

Около 300 са селата с население между 250 и 500 души, ощетени заради закъснението на промените в закона за местните избори, обяви днес зам.-министърът на регионалното развитие Петя Гегова, цитирана от БТА. Според нея най-ранната дата за частичен местен вот би могла да бъде през февруари или март следващата година, затова е най-добре изборите във всички населени места да бъдат проведени на 26 октомври т.г., определен от Първанов ката дата за местните избори.

От думите ѝ стана ясно, че за целта ще бъдат впрегнати областните управи и дори Националното сдружение на общините. Нужно е и доброто желание на президента Георги Първанов, който да издаде укази и да насрочи избори за 26 октомври и в тези селища, въпреки че срокът те да станат кметства вече е прескочен.

С измененията в закона за местните избори прагът, при който селищата нямат право да си избират пряко кмет, падна от 500 на 250 души. Депутатите обаче ги приеха прекалено късно и общинските съвети реално нямаха време да проведат предвидените по закон референдуми и да обявят съответните населени места за кметства, за да могат те да участват във вота на 26 октомври. Срокът, в който съветите трябваше да ги обявят за кметства, бе 8 август, а промените в закона бяха обнародвани само седмица преди това. Затова държавният глава сега трябва да издава поотделно укази за всяко населено място, за да може в него да се проведе референдум или подписка и то да бъде обявено за кметство.

Днес Гегова обясни, че някои от засегнатите села вече са успели да се справят с процедурата. Затова областите, към които са те, са предложили на президента да насрочи и в тях избори на 26 октомври. Подобно предложение вече бе направено от страна на Централната избирателна комисия за три селища в община Бойчиновци.

Част от общинските съвети на селищата са свикали референдум, при други трансформацията в кметство е станала чрез подписка. Гегова обясни, че тези възможности са дадени със специални указания на министерството на регионалното развитие.

Министерството е поискало от областните управители информация за подготовката на изборите в общините. Там, където все още не са направени референдуми, министерството ще напомни на управители, че трябва да се спази законът и да се даде възможност на местата с население между 250 и 500 души да гласуват пряко за свой кмет. Ще потърсим съдействие и от Националното сдружение на общините в България, каза Гегова.

Споделяне

Още от България