3000 фермери без европейски плащания заради лъжливи данни

3000 фермери без европейски плащания заради лъжливи данни

3000 земеделски производители няма да получат европейски директни плащания по схемата за единица площ за кампанията 2007-2008 година заради доказани неточности в декларираните площи. Това съобщи в понеделник министърът на земеделието Валери Цветанов в Деня на отворените врати по програмата за развитие на селските райони в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

По думите на Цветанов тези груби нарушения са описани в одитен доклад на Европейската сметна палата.

Същите земеделци са получили субсидия за периода 2006–2007 г. и след допълнителни проверки може да се наложи да връщат парите, каза още министърът.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира, че няма как чрез теренни проверки на пасища, мери и ливади през април 2009 г. да се установи обработвани ли са те преди една година.

13 000 земеделски стопани чакат субсидиите си по директните плащания за периода 2007–2008 г., уточни министърът. Пет хиляди от тях – изрядни земеделски стопани, ще получат средства до 20 април, 5000 ще бъдат проверявани допълнително, а за 3000 са установени груби нарушения и няма да получат европари.

За кампанията 2007-2008 г. субсидиите по директните плащания за единица площ са получили 70 000 земеделски стопани, добави министърът.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева, която също участва в Деня на отворените врати, посочи, че не е запозната с изводите в доклада на Европейската сметна палата.

Одиторите си тръгнаха от България на 18 декември м. г., в момента МЗХ анализира техния доклад, каза още Цветанов, като не поясни какви са констатациите в него.

До края на април земеделското министерство трябва да реагира на препоръките в доклада и два месеца след това ще има решение дали ще връщаме пари в Брюксел.

По отношение на програма САПАРД вицепремиерът съобщи, че до няколко седмици очаква решение от Брюксел и по трите мерки на програмата, но не се ангажира с конкретни прогнози.

Парите по договорената с Европейската комисия финансова рамка за селско стопанство за директни плащания са 549.550 млн. лв

Срокът за изплащане на средствата по директните плащания за 2008 г. изтича на 30 юни т. г., уточниха от земеделското министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?