3000 унгарци в Румъния настояха за автономия

3000 унгарци в Румъния настояха за автономия

Около 3000 румънски унгарци се включиха в демонстрация през уикенда в град Търгу Муреш, на която настояха за автономия на Секейския край - район, в който живее голяма част от това значително малцинство, съобщи кореспондент на Франс прес, цитиран от БТА.

"Автономия!", "Ние сме секеи, не румънци!", скандираха участниците в ежегодното шествие по случай "деня на свободата на секеите". Проявата се охраняваше от десетки полицаи.

В петиция, връчена на местните власти, те настояха за правото на самоопределение в рамките на румънската държава.

Секеите (известни още като секели и секули) представляват значителна част от унгарското малцинство в Румъния, което наброява общо 1.4 милиона души (6 процента от населението на страната). Те живеят най-вече в Трансилвания - район, присъединен към Румъния през 1920 г. по силата на договора от Трианон, който преначертава границите на бившата австро-унгарска империя, разделена в края на Първата световна война.

"Автономията на Секейския край не накърнява териториалната цялост или суверенитета на Румъния, не вреди на интересите на румънските граждани или други националности и не противоречи на конституцията", заявяват участниците в петицията.

"Не искаме да бъдем смятани за врагове, а за пълноправни граждани на румънската държава", заяви за АФП организаторът на шествието Балаш Ижак, председател на Секейския национален съвет.

Участниците в демонстрацията смятат за недостатъчни сега признатите права на унгарското малцинство в Румъния, включително двуезичието.

Три партии, представляващи интересите на това малцинство, което има 30 депутати в румънския парламент, приеха през януари декларация, определяща автономията като "средство за запазване на националната идентичност и гарантиране на равни права на членовете на тази общност".

Споделяне

Още от Европа