Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3000 унгарци в Румъния настояха за автономия

0 коментара
3000 унгарци в Румъния настояха за автономия

Около 3000 румънски унгарци се включиха в демонстрация през уикенда в град Търгу Муреш, на която настояха за автономия на Секейския край - район, в който живее голяма част от това значително малцинство, съобщи кореспондент на Франс прес, цитиран от БТА.

"Автономия!", "Ние сме секеи, не румънци!", скандираха участниците в ежегодното шествие по случай "деня на свободата на секеите". Проявата се охраняваше от десетки полицаи.

В петиция, връчена на местните власти, те настояха за правото на самоопределение в рамките на румънската държава.

Секеите (известни още като секели и секули) представляват значителна част от унгарското малцинство в Румъния, което наброява общо 1.4 милиона души (6 процента от населението на страната). Те живеят най-вече в Трансилвания - район, присъединен към Румъния през 1920 г. по силата на договора от Трианон, който преначертава границите на бившата австро-унгарска империя, разделена в края на Първата световна война.

"Автономията на Секейския край не накърнява териториалната цялост или суверенитета на Румъния, не вреди на интересите на румънските граждани или други националности и не противоречи на конституцията", заявяват участниците в петицията.

"Не искаме да бъдем смятани за врагове, а за пълноправни граждани на румънската държава", заяви за АФП организаторът на шествието Балаш Ижак, председател на Секейския национален съвет.

Участниците в демонстрацията смятат за недостатъчни сега признатите права на унгарското малцинство в Румъния, включително двуезичието.

Три партии, представляващи интересите на това малцинство, което има 30 депутати в румънския парламент, приеха през януари декларация, определяща автономията като "средство за запазване на националната идентичност и гарантиране на равни права на членовете на тази общност".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.