314 лв. е линията на бедност у нас

314 лв. е линията на бедност у нас

Правителството определи в сряда линията на бедност в страната за 2017 г. Тя ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с миналата година.

Линията на бедност се ползва при формирането на политиката по доходите.

Показателят се определя по специална методика в зависимост от данните в изследването "Наблюдение на домакинските бюджети" на Националния статистически институт (НСИ).

С друго решение кабинетът вдигна минималната работна заплата (МРЗ) на 460 лв., считано от 1 януари 2017 г. Това е увеличение с 40 лв. или с 9.5% спрямо миналата година.

Решението за покачването на МРЗ бе взето от правителството на Бойко Борисов в края на миналата година, но в сряда бе прието постановлението след проведено обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателските организации обаче бойкотираха въпросното заседание като протест срещу решението за административно покачване на минималното възнаграждение.

Кабинетът реши още, че минималната работна часова ставка става 2.78 лв.

"С повишаването ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите", гласят мотивите на правителството.

Според тях за повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.

Споделяне

Още от Бизнес