Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3176 са новите случаи на Covid-19, 45 са починали

"Делтакрон" - нов вариант на коронавируса е открит в Кипър

14 коментара
3176 са новите случаи на Covid-19, 45 са починали

3176 са новите случаи на Covid-19 при направени 26832 теста за последното денонощие. Така над 8% от направените проби се оказват положителни, показват данните на Министерство на здравеопазването. Регистрираните нови случаи за последното денонощие се явяват с 2 348 по-малко спрямо обявените в събота, но тогава бяха отчетени и значително повече тестове - 44 662.

Най-много са заразените в столицата - 1052, следвана от Бургас с 349, Варна с 322, Благоевград 227 и Пловдив с 208.

Нови 226 души са приети в болница като общият им брой вече е 5009. В интензивни отделения се лекуват 517. Броят на активните случаи е 127 266.

В същото време за последното денонощие са починали 45 души като всички те не са били ваксинирани.

В съботния ден в цялата страна са направени 11 276 дози ваксина.

12 изнесени пункта за ваксинация работят в столицата

И в неделния ден желаещите да се имунизират срещу Covid-19 могат да го направят в организираните изнесени ваксинационни пунктове в София, а също и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Добрич, Враца и Сливен.

В столицата работят общо 12 общински пункта, от тях 5 са разположени в търговски центрове с работно време от 13 часа. Изнесеният кабинет в Културния дом в жк “Дружба” отваря врати в 9 часа. От същия час ще приема желаещи и пунктът за имунизации в метростанция "НДК", а този на метростанция “Софийски университет” - от 12 часа.

Днес от 8.30 ч. ще работи и изнесеният кабинет в Нов български университет. От 9 часа ще заработи и пунктът в 12-о ДКЦ в “Люлин 9”, а от 10 часа - в 24-то ДКЦ в комплекса “Свобода” и в Многопрофилната болница “Княгиня Клементина”.

Изнесени ваксинационни пунктове в София ще работят в моловете “Парадайс”, “Сердика”, “Ринг Мол”, The Mall, “България”, както и в ДКЦ 8, 11, 13, 18 и 20.

"Делтакрон" - нов вариант на коронавируса е открит в Кипър
 
Междувременно стана ясно, че в Кипър е открит нов вариант на коронавируса. Той е наречен "Делтакрон", тъй като е комбинация от съществуващите Делта и Омикрон. Според здравното министерство на страната няма място за безпокойство.
 
Новият вариант е идентифициран в Лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на Университета на Кипър, съобщи нейният ръководител проф. д-р Леонтиос Кострикис, предаде БНР.
 
До края на декември в нея са извършени задълбочени генетични анализи на 1377 проби, в 25 от които е открит новият вариант.
 
Той се базира на генетичния фон на варианта Делта, като съдържа и генетични мутации на Омикрон, затова е наречен от учените Делтакрон - Deltacron.
 
По-често се среща при хоспитализирани с коронавирус пациенти, посочи проф. Кострикис.
 
Резултатите са част от епидемиологично проучване за откриване на варианти на коронавируса в Кипър, провеждано от Министерството на здравеопазването в сътрудничество с Университета на Кипър и биотехнологична компания.
 
Новият вариант не е повод за притеснение, тъй като е комбинация от две мутации, които вече съществуват в страната, посочиха здравните власти.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bлaдo
    #14

    впечатляват се шaшaвuтe конспиративисти от такива термини :-)) "Делтакрон" им звучи загадъчно и заговорнически ;-))) И в обърканите им тиквЕта такива думи се превръщат в "аргумент", с който "доказват", че лично са го "разкрили заговора"... ...................... Жалко само, че "делтакрон" не се римува със Сорос... - ех каква частушка би ми изпЕЯл тогава долният дует шaшaвu пл(ъ)хове

  2. Real ''Mickey''
    #13

    "Делтакрон"???!!! Въх!!! Е сега си такова, таковата?! Ще се мре яко!!!! Слагайте противогазите и се редете на опашка за "живата вода"!!!!(нищо че е мътничка)

  3. Bлaдo
    #12

    ... a защо не мрат копЕЕйкОФците? Ами щото сите се оказаха ваксинирани! - ей затова :-))) (и ни един от тях не си е шприцнал ... сПутника на пУтин ;-))

  4. archibal
    #11

    https://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/iwk-covid-hospitalization-few-than-flu-rsv-1.6306523

  5. archibal
    #10

    https://stevekirsch.substack.com/p/new-big-data-study-of-145-countries

  6. olele
    #9

    Скоро ще дойде МегаКрон, тва е по-мощен Омикрон.

  7. Мица
    #8

    И това безумие с активните случаи. Някой да е обяснил какво значи това? Не! Да храним антиваксирите с липсата на информация, да храним!............................................ Сега да кажа какво разбрах по околни пътища. Акивните случаи са заразените МИНУС излекуваните и умрелите. ВЪПРОС - как се определят излекуваните?.............................. Да каже някой от псевдо-математиците? Не! Това за тях е сложно!

  8. Мица
    #7
    Отговор на коментар #4

    От Института по заразните и паразитни болести от два месеца не публикували данни от секвенирането на Ковид-вируса. Некадърници! В София има закупени поне десет апарата за секвениране, които стоят неизползавни................ Чух, че им трябвали пари! За какво - не казват!

  9. Dante Alighieri
    #6

    Това си е точно втори пик на Делта варианта, просто хиляди селяци се срещнаха с родата по празниците и се изпозаразиха взаимно, а сега донесоха заразата в градовете. У нас Омикрон още далеч не е доминантен, ние си искаме Делтата, като типични консерватори.

  10. velko
    #5

    ЗАЩО СЕ ИЗКЛЮЧВА ПРОФИЛАКТИКАТА или знанията ви са до тук ???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.