319 проекта се борят за финансиране от Регионалния грант на "Виваком"

319 проекта се борят за финансиране от Регионалния грант на "Виваком"

Общо 319 проекта за подобряване на средата за живот и развитие на местните общности в България се надпреварват за финансиране в шестото издание на програмата на "Виваком" Регионален грант. Тази година ще бъдат предоставени общо 60 хил. лв., като един проект може да получи най-много 5 хил. лв.

Документи за финансиране са подали общо 281 организации, защото условията на програмата позволяват кандидатстването с повече от 1 проект.

Получените сега проекти са от 27 области в страната. Преобладаващи са предложенията от градове – 257, а от селата са 66. Традиционно с най-много проекти са кандидатствали сдружения (142) и фондации (70) в обществена полза, следвани от читалищата (58), училищните настоятелства (10) и настоятелствата към детски градини (1).

Значителна част от идеите търсят решения на проблеми от социалната сфера, културата, изкуството, спорта, туризма, екологията, глобалното затопляне и местните общности. Като водещ акцент в кандидатурите са ограничителните мерки, които наложиха промяна в начина на общуване, работа и обучение и дигитализацията като даваща свобода за бързо и лесно достигане до широк кръг хора, посочват он "Виваком".

Проектите ще бъдат оценени от жури в състав: Веселка Вуткова, директор "Корпоративни комуникации" във "Виваком", журналистката Ива Дойчинова, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение "Българска история", Райко Байчев, журналист от онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

Подкрепените идеи ще бъдат обявени в началото на март 2021 г.

Трите основни критерия на програмата са проектите да бъдат новаторски, да въвличат местната общност и да има полза за общността от реализирането им. Регионалният грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?