320 000 молдовци са получили румънско гражданство

Около 320 000 молдовци са получили румънски паспорт през последните 20 години, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на доклад на молдовския клон на международната благотворителна организация Фонд Сорос.

По данни на Националната агенция на Румъния по въпросите на гражданството през последните 20 години молба за предоставяне на гражданство са подали над 450 000 граждани на Молдова. 320 000 от тях вече са получили румънски паспорти, а останалите ще ги получат в скоро време, подчерта един от авторите на доклада Серджу Панаите.

Основната причина, изтъкната от молдовските граждани в молбите им за румънски паспорт, е икономическа. Заради високо равнище на безработица в Молдова, почти половината от трудоспособното население е напуснало страната, като над 60 процента от тези имигранти са потърсили работа в Русия. Останалата част се опитва да се устрои в Европа с паспорт от Румъния, която през 2007 г. стана членка на ЕС.

Преди пет години румънското правителство въведе специална програма за молдовци и украинци, които от 1918 до 1940 г. са живели на територията на Молдова и Буковина, влизащи в този период в румънската държава. Те и техните потомци получиха право да възстановят румънското си гражданство, изгубено след преминаването на тези територии в СССР. Това решение усложни румънско-молдовските отношения, а бившият президент на Молдова Владимир Воронин обвини румънския си колега Траян Бъсеску във водене на "агресивна политика".

Въпреки това през 2010 г. в Румъния бе основана Национална агенция по въпросите на гражданството, която да ускори този процес. Това предизвика безпокойство в Европейския съюз, където няколко водещи европейски издания публикуваха критични материали, обвинявайки президента Траян Бъсеску, че раздава на стотици хиляди молдовци румънски паспорти, с които могат свободно да се движат в страните от ЕС.

Споделяне

Още от Балкани