320 000 журналисти от Европа поискаха еврофондове за свобода на словото

Брюксел готви етичен кодекс за борба с онлайн дезинформацията

320 000 журналисти от Европа поискаха еврофондове за свобода на словото

Най-голямата журналистическа организация в Европа - Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), която представлява около 320 000 представители на професията от 44 държави, настоява ЕС да отдели фондове за подкрепа на свободата на изразяване в бюджета си за периода 2021 – 2027 г.

Това се посочва в писмо на организацията до еврокомисарите Мария Габриел и Гюнтер Йотингер от 24 май, съобщи федерацията. Около същото искане се обединиха представители на медийни организации на международна конференция в София в средата на май.

"Смятаме, че е изключително важно за медийната свобода и плурализма те да получат ясен приоритет в бъдещия бюджет на ЕС (2021 – 2027 г.)", пише европейската федерация.

Журналистическата организация изразява тревогата си, че предложението на ЕК за бюджета след 2020 г. не включва средства за закита на свободата на изразяване в Европа.

"Независимата журналистика е много повече от "добавена стойност" за Европейския съюз. Тя е основно право и отговорност", посочва федерацията. В писмото се припомня, че последните събития показват, че пресата и медийната свобода имат нужда от силна подкрепа, за да защитават демокрацията, разкриването на информация пред обществото, а също и живота на разследващите журналисти.

"За съжаление, ситуацията с пресата и медийната свобода в Европа се влошава. Много държави членки на ЕС не могат да гарантират подходяща среда за работа на журналистите. Притеснителна е ситуацията например в Полша, Унгария, Франция, Испания и България. Убийствата на Ян Куцияк в Словакия и Дафне Галисия в Малта са тъжни примери и са само върхът на айсберга", пише в писмото на ЕФЖ.

В писмото на федерацията се изразява учудване, че в европейския бюджет не се предлага финансиране в подкрепа на свободата на изразяване, въпреки че при представянето на пакет от мерки на ЕК за борба с дезинформацията на 26 април тази година бе отбелязано именно необходимостта от подобни мерки.

През пролетта комисар Мария Габриел се зае сериозно с план за борба срещу дезинформацията, след като разпространи доклад на експертна група на високо равнище по проблема.

Във вторник ЕК съобщи, че Габриел свиква в Брюксел форума относно разпространението на дезинформация онлайн, който беше предложен от нея през април.

Форумът включва представители на онлайн платформи и техните асоциации, рекламната индустрия, медиите, гражданското общество, проверители на факти (т.нар. фактчекъри) и академичната общност. Целта е да изработи етичен кодекс по отношение на онлайн дезинформацията, който трябва да е готов до юли.

От август до октомври компаниите ще бъдат насърчени да се присъединят към кодекса, а от ноември до декември ЕК ще направи оценка на постигнатия прогрес.

"Очаквам към Кодекса за поведение, който форумът ще изготви, да се присъединят възможно най-голям брой онлайн платформи и заинтересовани лица. Ако резултатите са неудовлетворителни, си запазваме правото да обмислим допълнителни действия, включително от регулаторен характер", коментира комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?