33 деца са лекувани в чужбина с пари от обществения фонд

Тридесет и три деца са получили възможност за скъпоструващи консултации и лечение в чужбина през 2005 г. със средства от Център "Фонд за лечение на деца". За тях са изразходвани близо 1,6 млн. лв., съобщиха от здравното министерство във вторник.

За две деца са закупени стави, които не се произвеждат у нас и са строго индивидуални, а две деца са пътували повторно за лечение в чужбина.

Най-често срещаните заболявания, консултации и лечение, които фондът финансира, са костномозъчни трансплантации. Седем деца са били финансирани за такъв вид медицинска помощ. Шест деца със заболявания на опорно-двигателния апарат са подпомогнати, с очни заболявания - 5 деца, с урогенитални вродени малформации - 3 деца, и с други - 10 деца.

Малчуганите са получили лечение и консултации във водещи клиники в пет страни. Най-често лечения са извършване в Германия – 9 деца, в Израел - 8 деца, във Франция - шест, в Австрия – пет, и едно е получило помощ в Швейцария.

Средствата от дарения, постъпили по сметката на фонда, са 1 112 682 лв. Дарители са над 1200 физически и юридически лица, съобщиха от здравното министерство.Центърът заработи през януари 2005 г. с първоначална държавна субсидия от 5 410 176 лв.

Обществен съвет на фонда, съставен от изтъкнати лекари и общественици, ползващи се с авторитет сред гражданите, разглежда и одобрява молбите от родители на болни деца. Молбите трябва да са одобрени по отношение на медицинската целесъобразност за лечение в чужбина от Комисията за лечение в чужбина към МЗ и да е изказано ясно становище от тази необходимост от профилните комисии към нея.

От здравното ведомство припомниха и дарителската сметка на Център "Фонд за лечение на деца", която е в Българска народна банка - Централно управление. Банковият код е 6619661-1, сметката – 3000128907, а БИН - 730201000-1.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?