33 млн.лв. се отделят за саниране на училища през тази година

През тази година в санирането на училищни сгради ще бъдат вложени 33 млн.лв., съобщи правителствената информационна служба след заседанието на кабинета в четвъртък.

С осигурените средства в бюджета за тази година ще бъдат реконструирани около 150 учебни заведения. На заседанието си правителството одобри стратегически насоки за осъществяване на проекти за енергоефективно саниране на училищните сгради. Санирането ще включва осигуряване на конструктивна устойчивост на сградите; премахване на течовете от покрива, външните и вътрешните фуги, отоплителните и ВиК-инсталации; допълнителна топлоизолация и ремонт на дограмата; осигуряване на безпрепятствен достъп в сградите на децата с увреждания.

Критериите, по които ще бъдат определени училищата за саниране през тази година, са разхода на топло- и електроенергия през последните години; средни общообразователни училища, професионални гимназии и др., които са в областни или общински центрове; наличието на готови проекти или проучвания за реконструкция за учебното заведение.

Координацията и контролът по цялостната реализация на проектите ще се осъществява от министъра на образованието, със съдействието на министрите на регионалното развитие и на енергетиката.

Предложенията за училищата, в които ще се осъществяват проектите през 2005 г., ще бъдат изготвени от регионалните инспекторати по образование и областните съвети за регионално развитие. Изпълнението на проектите на областно ниво се възлага на съответния областен управител.

По БТА

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?