34 българи със сметки в Швейцария ще бъдат проверени за декларирани доходи

34 български физически лица с доходи от лихви в швейцарски банки са се съгласили самоличността им да бъде разкрита пред данъчните в България. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов по време на парламентарния контрол в петък на запитване на депутата от "Атака" Станислав Станилов.

Списъкът е в Националната агенция по приходите, а общата сума, която са получили, е 2.3 млн. швейцарски франка (3.7 млн. лв.). Лицата ще бъдат проверени дали са декларирали тези доходи в България.

Имената на гражданите са получени по линията на споразумение на ЕС със Швейцария за обмяна на информация за нуждите на данъчното облагане.

Ако вложителите в швейцарски банки не се съгласят да им бъде разкрита самоличността пред техните държави, подлежат на облагане по швейцарските закони.

Министър Чобанов обяви още, че няма резултат от акцията на българските финансови власти през 2010 г. да се доберат до списъците с вложители в швейцарски банки, предаден на германските данъчни власти, и да разберат дали има българи в тях.

През февруари 2010 г. в международните и българските средства за масово осведомяване е разпространена информацията, че Федералното финансово министерство на Германия е купило магнитни носители с информация за лица, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, припомни Чобанов. По повод на вероятността в информацията да има данни и за български граждани, в началото на март 2010 г. служители на българската НАП са били в Германия и страната ни е поискала да ѝ бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити, посочи Чобанов.

Към настоящия момент информация за българи, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, не е получавана в българската НАП, заяви министърът на финансите. Независимо от това страната ни получава данни за целите на данъчното облагане за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумението между Европейската общност и Конфедерация Швейцария, напомни Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес