34 фармацевтични производства спират от днес, "Балканфарма" няма да увеличава цените

34 производства на 23 фармацевтични производители спират от днес, когато изтече срокът за въвеждането на европейския GMP стандарт на Добрата производствена практика. Той включва всичко - оборудване, документация, помещения и качествен контрол.

На специален брифинг по този повод от "Балканфарма" съобщиха, че фирмата отдавна е в процес на въвеждане на европейския стандарт в нейните заводи, от януари т.г. производствените мощности работят с увеличен капацитет и временното спиране на някои от производствата няма да доведе до недостиг на лекарства, както и до повишаване на производствените цени в следващите месеци.

Директорът на "Проучване и развитие" и член на борда на "Балканфарма" Владимир Афенлиев заяви, че от заварените производства в трите завода - Дупница, Троян и Разград, са спрени две производствени мощности в завода в Разград. За постоянно е прекратено производството на препарата "Алмагел" в Дупница, но той ще се произвежда в Троян. Обратното - от Троян в Дупница, се прехвърля производството на таблетки и капсули. Спрени са окончателно производствата на аерозолни форми и на разтвори за хемодиализа в Троян.

Поетапно започват планираните ремонти в Троян и Дупница, каза Афенлиев.

Той допълни, че в резултат на преструктурирането на производството, ръководството на "Балканфарма" очаква в един по-дълъг период някои продукти да поевтинеят.

Преди два дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Борислав Бориславов каза, че около 10 български фармацевтични производства отговарят на стандартите - някои от цеховете на "Балканфарма", "Софарма", "Унифарм", НИХФИ.

Още от България