Синдикално предложение:

340 лв. минимален доход без данък и 10% ръст на бюджетните заплати

Социалният министър е категорично против необлагаем минимум - няма пари

Хасан Адемов и Пламен Димитров. Сн. БГНЕС

Пакет с искания до правителството в социалната сфера и заплащането на труда предлага КНСБ. Пакетът, в който има пет раздела, ще бъде връчен на премиера Пламен Орешарски, обяви в понеделник президентът на синдиката Пламен Димитров на дискусия, посветена на Световния ден на достойния труд.

От КНСБ продължават да настояват минималната работна заплата да стане 340 лв. от 1 януари 2014 г. при същия необлагаем минимум и въвеждане на таван на осигурителния доход от 2500 лева.

В момента минималната заплата е 310 лева, а осигурителният таван е 2200 лева.

Синдикатът иска също да се изработи механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата.

От КНСБ настояват за ръст с не о-малко от 10% на заплатите в бюджетните дейности от 1 януари 2014 г., като в средното образование увеличението да е 14%, в центровете за спешна медицинска помощ, психиатричните центрове и центровете за кръвопреливане - 20% ръст, в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане и в сферата на културата (музикални и танцови състави, музеи, галерии, библиотеки и читалища) също ръст от 20%.

По отношение на пазара на труда от синдиката искат увеличение на средствата за заетост и квалификация в новия Национален план за действие по заетостта в размер на не по-малко от 145 млн. лв. и осигуряване на заетост на около 38 000 безработни, 11 000 от които да са младежи до 29 г.

В групата на мерките, свързани с общественото осигуряване от КНСБ искат незабавно да се предвижи законопроектът за криминализиране укриването на задължения за плащане на осигурителни вноски, като очакваните приходи от това синдикатът е изчислил на около 200 млн. лв.

Предлага се също въвеждане на здравна осигурителна вноска върху доходи от собствености и други подобни източници за хора, които нямат доходи от труд и не са задължени да се осигуряват на друго основание (не са работещи, не са социално слаби, не са самонаети).

Сред исканията в тази група е и увеличаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с 1% с цел постепенно възстановяване на загубите от намаленията от предходни години, като допълнително очакваният приход е в размер на около 190 млн. лв.

Предложенията на синдиката бяха срещнати въздържано от социалният министър Хасан Адемов, гост на дискусията.

Пред журналисти той коментира, че въпросът за минималната работна заплата предстои да бъде обсъден в съответните парламентарни комисии и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като идеята на правителството е тя наистина да бъде увеличена от 1 януари на 340 лв., припомни министърът. Адемов каза още,у че таванът на осигуряването ще се вдигне на 2400 лева, а максималната пенсия ще стане 35% от този доход.

Той обаче не възприе идеята на КНСБ да се въведе необлогаем минимум в размер на минималната заплата. Очевидно такава мярка ще вдигне разполагаемия доход у голяма част от българските граждани, но също така води и до един огромен дефицит в приходите на бюджета, който е в рамките на 600 млн. - 700 млн. лв., коментира министър Адемов.

Ясно е че няма как на този етап правителството и Министерството на финансите да си позволят коригиране на данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната заплата, допълни Адемов.

Според него няма как в условия на нисък икономически растеж и ниска събираемост на данъчни и осигурителни приходи да се увеличат осигурителните вноски. Очевидно е, че има такава потребност, но при положение, че нивата на заетост все още са далеч от очакванията, че нивата на безработица са достатъчно високи и че бизнесът в страната изпитва затруднения, трудно можем да пристъпим следващата година до мярката вдигане на осигурителните вноски, отбеляза Адемов.

Той каза, че предстои дискусия за увеличение на бюджетните заплати и за нова методика за определянето им, особено за държавните служители. Адемов коментира, че това, което е било направено от предишното правителство (въвеждане на минимална трудова заплата плюс допълнително възнаграждение за добра работа - бел. ред.), е създало голяма неравнопоставеност и диспропорции при заплащането на държавните служители.

Докато не внесем бюджета за следващата година (срокът е 1 ноември) трудно можем да се произнесем по този въпрос, посочи министърът и добави, че има различни варианти, включително и да не се увеличават бюджетните заплати от началото на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес