342-ма служители на БТК вече са подали молби за доброволно напускане

342-ма служители на БТК са подали молби за доброволно напускане още в първите 10 дни на кампанията, стартирала от 1-ви август, съобщиха от телекома в четвъртък.

Програмата за доброволно напускане ще действа до края на тази година. От ръководството на телекома прогнозират, че от програмата ще се възползват около 3500 човека, а според синдикатите в БТК цифрата ще е още по-голяма - 4000 - 4500.

40 от вече подалите молби са заявили желание да започнат свой бизнес по програмата за предприемачество. Те трябва да представят разработен бизнесплан и ако той бъде одобрен, може да получи безвъзмездна субсидия от БТК до 30 000 лв. 32-ма служители са се записали за допълнително обучение по програмата за нова професионална реализация.

Една трета от одобрените вече 227 молби ще получат най-високата финансова помощ при доброволно напускане - 17 брутни работни заплати. Над половината пък ще получат над 10 брутни работни заплати. От БТК припомнят, че тези суми ще се изплащат като социални помощи и върху тях служителите няма да плащат данък общ доход, както и че по Кодекса на труда максималното обезщетение при съкращения е 9 работни заплати.

Според статистиката, представена от компанията, най-много молби за доброволно напускане - 98, са постъпили от софийското регионално управление, следвани от управлението във Варна - 47. Най-малко желаещи да се възползват от доброволното напускане до този момент има в благоевградското управление.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: