35 000 белгийски младежи излязоха в Брюксел в защита на природата

35 000 белгийски младежи излязоха в Брюксел в защита на природата

Над 35 000 белгийски младежи участваха в днешния пореден поход в защита на природата, предаде БТА от Брюксел.

Младите поискаха намаляване на цените на обществените превози и дори безплатен градски транспорт по примера на Люксембург от последните дни. Те настояват за ограничаване на служебните автомобили, които в Белгия са огромно количество и се раздават като част от поощренията за служителите. Подобни автомобили са само дизелови, а за поддръжката и горивото им служителите не плащат.

Според младежите е важно също премахването на употребата на пластмаса във всекидневието. Те искат повече електрически превозни средства и допълнителни възможности за зареждането им.

Представители на младежите предупреждават, че имат готовност да свикват подобни събития всяка седмица до изборите през май. Младите хора настояват енергийният преход да бъде платен от най-големите замърсители на околната среда, а не да бъде за сметка на обикновените граждани. Те желаят да участват в подготовката на законодателството за околната среда и то да има преимущество над всички останали обществени правила.

За неделя в белгийската столица е предвидена още една подобна проява. Медиите отбелязват, че през декември природозащитниците успяха да съберат 75 000 души в Брюксел. Проявите са подкрепени от международни организации, сред които и "Грийнпийс".

На този фон в Брюксел и други големи градове на Белгия в последните месеци се наблюдава истински бум в предлагането на електрически средства за придвижване под наем. Няколко международни дружества разположиха по улиците електрически велосипеди и тротинетки, с които може да се изминат десетки километри. Заради добре развитата мрежа от велоалеи използването им и придвижването с тях е лесно.

Първоначалната цена за наемане на тротинетка е едно евро и към нея се добавят 0,15 евро на минута. Цената за час е шест евро, а за цял ден - 36 евро. Това означава, че инвестицията на фирмите в една тротинетка се изплащат теоретично за десетина дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа