35 агенти на ДС по върховете на Софийския университет

Сн. БГНЕС

35 щатни служители, агенти, сътрудници и съдържатели на явочни квартири са заемали или заемат ръководни постове в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това показва проверката на Комисията по досиетата на ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети. Проверени са общо 339 души, минали през Софийския университет.

Процентът на работилите за ДС в университета е близък до средния за всички институции – 10%.

Сред обявените от Комисията по досиетата имена от проверката в Софийския университет са тези на декана на Юридическия факултет от 2006 г. до 2011 г. Тенчо Дундов, който е бил щатен служител на ДС, и на заместник-деканът по стопанската дейност във Факултета по журналистика и масова комуникация от 2011 г. Чавдар Христов, който също е бил щатен служител.

Заместник-деканът по международната дейност в Юридическия факултет от 2007 г. до 2011 г. Пламен Пантев е бил нещатен служител.

Ръководителят на катедра "Комуникации и връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация от 2007 г. Милко Петров е бил осведомител на ДС.

Заместник-деканът по научната и международната проектна дейност в Богословския факултет от 2009 г. до 2011 г. Иван Кръстанов е бил агент на Шесто управление.

Георги Каприев, който ръководи катедра "История на философията" във Философския факултет от 2007 г., също е агент на ДС, както и заместник- деканът по международната дейност във Философския факултет от 2003 г. до 2011 г. Димитър Денков.

Част от обявените имена вече са излизали в рамките на други проверки. Такива са, например, историците Георги Бакалов, Христо Матанов и други.

Комисията по досиетата обяви и резултатите от проверките в Икономическия университет във Върна, където са проверени 65 души, а като работили за ДС са разкрити бившият декан Апостол Апостолов и сегашният декан Марин Нешков, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където са проверени 24 лица, от които двама са с агентурно минало - Стоян Денчев, ректор от 2004 г. и Иван Белчев, бивш заместник-ректор.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?