35 авиокомпании ще извършват чартърни полети до летище Варна през това лято

35 български и чужди авиокомпании ще извършват чартърни полети до летище Варна през това лято, съобщи председателят на Съвета на директорите на летището Янчо Янков, цитиран от БТА.

Записванията за чартъри ще продължат и през активния сезон. Осем от компаниите, сред които 2 от Великобритания и други от Германия, Белгия, Словакия, Израел и Швейцария, до този момент не са извършвали полети до Варна. След дълги години отново ще бъдат възстановени полетите на унгарската авиокомпания "Малев", като е постъпило предложение за откриване на редовна линия Варна-Будапеща.

Заявка за целогодишни полети има и по линията Варна-Виена, обслужвана от българския държавен превозвач. Планирана е и редовна линия Варна-Москва. Представители на британските авиолинии планират целогодишни полети Варна-Лондон, съществува възможност и за редовни полети Варна-Техеран, допълниха от администрацията на летището.

Инвестиционната програма на аерогарата за тази година е близо 8 млн.лв. До 30 април ще бъде извършено разширение на пистата, в което ще бъдат вложени 2 млн.лева. В периода на реконструкцията ще бъдат въведени частични ограничения на полетите.

Осигурена е модерна техника, която да гарантира по-бърза обработка на самолетите. Новата радиовръзка също ще подобри работата на екипите и ще повиши сигурността на полетите.

От началото на годината на летището са извършени 3 каргополета, докато през 2003 г. не са били обслужвани самолети с товари. Пазарът за товарните полети е предимно от Близкия изток.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: