35 държави се разбраха за по-строги правила за ядрена сигурност

Трийсет и пет страни се ангажираха през втория ден на срещата на върха в Хага, посветена на ядрената сигурност, да прилагат по-стриктни международни стандарти в областта на ядрената сигурност, така че да се попречи на терористите да се сдобиват с материали, които биха им позволили да сглобят атомна бомба, предаде Франс прес.

Споразумението беше предложено от САЩ, Холандия и Южна Корея и съдържа серия правила за поведение, базирани на правилата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Сред подписалите страни са Франция, Турция, Украйна, Япония и Израел. Русия и Китай не се присъединиха към инициативата. В срещата в Хага участваха над 50 държави.

Споразумението на 35-те отива по-далеч от заключителното комюнике на срещата на върха, с чието съдържание АФП се е запознала. Според множество наблюдатели, в комюникето е търсен "най-малкият общ знаменател", отбелязва агенцията. Текстът на споразумението обаче предвижда изграждане на световна "архитектура" за гарантиране на ядрената сигурност. Сред елементите ѝ ще бъде по-голямата прозрачност, обмена на информация и установяването на "добри практики", които да се прилагат от всички страни по споразумението.

Срещата на върха за ядрената сигурност в Хага беше третият от серия световни форуми по темата. Първата такава среща се проведе във Вашингтон през 2010 г., а втората - в Сеул през 2012 г. Заключителната среща на върха в този формат е насрочена за 2016 г.

Споделяне

Още от Свят