35 страни искат съдът в Хага да се произнесе за косовската независимост

Международният съд в Хага обяви, че 35 страни, в това число Сърбия и Косово, са подали документи за участие в процедурата за установяване на законността на обявяването на независимост от Косово, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Срокът за подаването на тези документи беше 17 април, допълва агенцията. До 17 юли 35-те страни ще могат да внасят в съда и писмени становища по въпроса за едностранното обявяване на независимостта на Косово. Сред тях са Чехия, Франция, Кипър, Китай, Швейцария, Румъния, Албания, Австрия, Египет, Германия, Словакия, Русия, Финландия, Полша, Люксембург, Либия, Великобритания, САЩ, Испания, Иран, Естония, Норвегия, Холандия, Словения, Латвия, Япония, Бразилия, Ирландия, Дания, Аржентина и др.

През октомври 2008 г. Общото събрание на ООН поиска от Международния съд в Хага, най-висшия съдебен орган на ООН, да се произнесе дали едностранното обявяване на независимостта на Косово през февруари 2008 г. е в съответствие с международното право. Досега независимостта на Косово са признали 57 страни по света, припомня Франс прес. Сред тях са и САЩ, както и 22 страни членни на ЕС.

Становището на съда в Хага не се очаква преди 2010 г. допълва Франс прес. То няма да има юридически обвързващ характер. Белград обаче се надява, че то ще подкрепи неговите позиции по въпроса за независимостта на Косово и ще позволи да се подновят преговорите за косовския статут, отбелязва Франс прес. За Прищина обаче независимостта е необратима, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?