35 трансплантации са извършени от началото на годината, над 1000 души чакат

35 трансплантации са извършени от началото на годината, над 1000 души чакат

От началото на годината са извършени 35 трансплантации, като броят им запазва миналогодишните нива, а в същото време над 1000 души чакат за нови органи. Това отчете в сряда директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

Най-много са чакащите за трансплантация на бъбрек – 905 души, 39 чакат за чернодробна трансплантация, 24 души се нуждая от ново сърце.

Трима души са в листата на чакащите на "Евротрансплант" за трансплантация на бял дроб, уточни тя. През миналата година за първи път беше извършена трансплантация на бял дроб на българин, като тя беше направена в Австрия. Подготвят се и български медицински екипи, които да могат да извършват трансплантация на бял дроб, съобщи Симеонова.

Към момента в страната ни има 28 донорски бази, като още три болници са подали документи за сертифициране, каза още Симеонова.

Симеонова посочи, че е нормално да има поне 10 донора на милион население, но България все още е далеч от тези нива.
Тя коментира, че лекарите, извършващи трансплантации у нас, са много добре подготвени, но за съжаление са малко и са свръхнатоварени. Недостигът на реаниматори е един от съществените проблеми за донорството, заяви тя.

"Българите разбират донорството и са склонни да даряват. Има безкрайно много добри хора. Те не са преживели своята мъка и загуба, но въпреки това се интересуват дали са добре другите хора, които са спасили чрез своя близък”, коментира Симеонова.

В последните години броят на чакащите за трансплантация трайно се запазва над 1000 души. През последните три години има ръст на донорските ситуации и трансплантациите, след като заради скандали около агенцията през 2011 и 2012 година присаждането на органи буквално спря.

През миналата година са направени 79 трансплантации и от ИАТ очакват и тази година броят им да е приблизително същият.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?