350 000 българи са алкохолно зависими

350 000 българи са алкохолно зависими

350 000 българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват. Все повече хора у нас пият редовно, като 30% от мъжете и 20% от жените са в сериозен риск. България се нарежда на шесто място в света по консумация на концентрати с изпити над 30 литра годишно на глава от населението. Това съобщи психиатърът д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на алкохолна зависимост на специализиран семинар по темата.

По думите му едно стандартно питие за страната е чаша вино, малка бира или 25 милилитра концентрат. Употребата на 21 такива питиета за мъжете и 14 за жените в рамките на 5 дни седмично води до риск и постепенно пристрастяване, съобщи Дарик радио.

Д-р Канчелов използва за лечение метода на умерената консумация, вместо пълното въздържание. Целта е да се обхванат точно тези 30% от употребяващите редовно алкохол, които са на границата да развият зависимост. За повечето хора пълното въздържание е почти непостижимо и често води до рецидиви на зависимостта, обясни д-р Канчелов.

Семинарът се организира от Сдружение "Лига на умерените" и на него бе представено най-новото лекарство срещу алкохолизъм, което до седмица ще бъде по аптеките. В него взе участие и общопрактикуващият лекар д-р Мила Дукова, която насочи вниманието върху важността от създаването на клинични пътеки за алкохолната зависимост.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?