350 000 българи са алкохолно зависими

350 000 българи са алкохолно зависими

350 000 българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват. Все повече хора у нас пият редовно, като 30% от мъжете и 20% от жените са в сериозен риск. България се нарежда на шесто място в света по консумация на концентрати с изпити над 30 литра годишно на глава от населението. Това съобщи психиатърът д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на алкохолна зависимост на специализиран семинар по темата.

По думите му едно стандартно питие за страната е чаша вино, малка бира или 25 милилитра концентрат. Употребата на 21 такива питиета за мъжете и 14 за жените в рамките на 5 дни седмично води до риск и постепенно пристрастяване, съобщи Дарик радио.

Д-р Канчелов използва за лечение метода на умерената консумация, вместо пълното въздържание. Целта е да се обхванат точно тези 30% от употребяващите редовно алкохол, които са на границата да развият зависимост. За повечето хора пълното въздържание е почти непостижимо и често води до рецидиви на зависимостта, обясни д-р Канчелов.

Семинарът се организира от Сдружение "Лига на умерените" и на него бе представено най-новото лекарство срещу алкохолизъм, което до седмица ще бъде по аптеките. В него взе участие и общопрактикуващият лекар д-р Мила Дукова, която насочи вниманието върху важността от създаването на клинични пътеки за алкохолната зависимост.

Споделяне
Още от България