36 държави влязоха в геотермален алианс за развитие на този вид енергия

36 държави влязоха в геотермален алианс за развитие на този вид енергия

Международен геотермален алианс (Global Geothermal Alliance) бе създаден от 36 държави на конференцията по климата на ООН в Париж в понеделник, предаде ТАСС. Целта на новата организация е членовете ѝ да си сътрудничат в изучаването и използването на геотермална енергия.

Алиансът посочва в комюнике, че с геотермални ресурси разполагат 90 държави в света, но само 24 ги използват. Това се равнява на 6 процента от потенциала на този вид енергия или едва 12 гигавата годишно. Участниците в обединението планират до 2030 година да увеличат петкратно световното производство на геотермална електроенергия и двойно топлинната

енергия, получена от геотермални източници.

В алианса участват страни, които все още не използват геотермалните си ресурси, както и държави, които ги експлоатират отдавна - Франция, Исландия, Полша и Швейцария, също и Турция. Сред африканските страни са Египет, Кения, Уганда, Зимбабве и други, а от Латинска Америка - Боливия, Колумбия, Коста Рика, Еквадор, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Перу, посочва ТАСС.

Споделяне

Още от Greenpool

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?