36-годишен министър ще либерализира икономическата политика на Франция

Еманюел Макрон

Оповестеният нов състав на френското правителство представлява опит за либерализиране на икономическата политика на френското правителстно, единодушни са френските медии в сряда. Повечето коментари се фокусират върху личността на новия министър на икономиката Еманюел Макрон, който, според израза на френския вестник "Монд", е "символ на завой надясно" и на "либерализиране в изпълнителната власт".

36-годишният Еманюел Макрон, бивш съветник по икономическите въпроси на френския президент Франсоа Оланд става министър на икономиката на Франция в новото правителство на френския премиер Манюел Валс, предаде Франс прес късно във вторник вечерта.

Макрон заменя на поста Арно Монтбур, който неколкократно критикуваше икономическата политика на правителството, както и икономическия курс, следван от ЕС. През уикенда в интервю за в. "Монд" Монтбур разкритикува и политиката на икономии, наложена от Германия на останалите страни членки на ЕС.

Еманюел Макрон не е член на Френската социалистическа партия и е смятан за привърженик на по-либералната икономическа линия, отбелязва Франс прес.

Водещи министри като Лоран Фабиюс, Бернар Казньов, Кристиан Тобира и Жан-Ив льо Дриан запазват постовете си съответно на министър на външните работи, на министър на вътрешните работи, на министър на правосъдието и на министър на отбраната. Тобира по едно време подкрепяше критиките на Монтбур срещу управлението на Валс и на френския президент, но в крайна сметка Валс ѝ гласува отново доверие да бъде начело на правосъдното ведомство, отбелязва в. "Фигаро".

Стефан льо Фол остава министър на земеделието, Сеголен Роаял, бившата половинка на Оланд остава министър на екологията, а Марисол Турен запазва поста на министър на социалните въпроси.

Изгряващата звезда на френските социалисти Нажат Вало-Белкасем, която отговаряше за правата на жените, за младежта, спорта и градовете в първото правителство на Валс, сега е министър на образованието на мястото на Беноа Амон, също разбунтувал се срещу премиера и президента. Вало-Белкасем е на 36 години и е първата жена, отговаряща за образованието във Франция.

Фльор Пелрен заема поста на министър на културата и съобщенията, който досега заемаше Орели Филипети, също критикувала премиера и президента.

Като цяло лоялните на Оланд министри остават в кабинета, посочва ДПА.

При представянето на кабинета си премиерът Валс ще поиска вот на доверие в парламента или през септември или пред октомври, предаде Франс прес.

Повечето издания отбелязват, че назначението на Макрон е предизвикало сериозно недоволство в най-левите крила на социалистическата партия на президента Франсоа Оланд. "Монд" коментира, че социалистите са длъжни най-после да вземат решението, което винаги са избягвали, а именно да преценят дали е възможно да останат голяма управляваща партия и едновременно с това да продължат да прилагат антилиберална и антиглобализационна идеология.

Британският вестник "Индипендънт" подчертава, че възстановяването на френската икономика изисква повече от промени в правителството. "Като втората по големина икономика в еврозоната Франция е "прекалено голяма, за да се провали", но е прекалено голяма и за да бъде спасена от Германия. Без Франция не може да има евро, а без еврото европейският проект – основата на френската политика и идентичност след Втората световна война - ще се срине", предупреждава "Индипендънт".

Консервативният германски вестник "Велт" изразява оптимизъм, че с назначаването на новия министър на икономиката Еманюел Макрон френският президент дава най-после ясен сигнал, че е сериозен в обещанието да поеме курс към реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа