36 гръцки политици са разследвани за незаконно забогатяване

36 гръцки политици са разследвани за незаконно забогатяване

Властите в Гърция обявиха имената на 36 гръцки политици, които икономическата полиция разследва за незаконно забогатяване, съобщи БНР. Сред тях са лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос, бившият кмет на Атина и настоящ депутат от Нова демокрация Никитис Какламанис, председателят на парламента Вангелос Маймаракис и бившите министри Михалис Ляпис и Георгиос Вулгаракис, настоящият заместник-председател на гръцкия парламент Атанасиос Накос, както и бившият министър на отбраната Акис Дзаказопулос, който в момента се намира в затвора.

Разследването се извършва от органите за борба с икономическите престъпления. До момента се съобщава, че са отворени банковите сметки на някои от политиците, а срещу други са заведени прокурорски преписки.

Междувременно комисията по етика към гръцкия парламент поиска да се снеме депутатският имунитет на народния представител Костас Барбарудис и на други двама депутати от "Златна зора", които участваха в ексцесии при протести в Атина. Те са обвинени в подстрекаване на насилие и морална отговорност за разрушаване на чужда собственост.

Бившият външен министър на Гърция Дора Бакояни също беше освободена от депутатския си имунитет, но по нейно желание.

Споделяне
Още от Балкани

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?