36 гръцки политици са разследвани за незаконно забогатяване

36 гръцки политици са разследвани за незаконно забогатяване

Властите в Гърция обявиха имената на 36 гръцки политици, които икономическата полиция разследва за незаконно забогатяване, съобщи БНР. Сред тях са лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос, бившият кмет на Атина и настоящ депутат от Нова демокрация Никитис Какламанис, председателят на парламента Вангелос Маймаракис и бившите министри Михалис Ляпис и Георгиос Вулгаракис, настоящият заместник-председател на гръцкия парламент Атанасиос Накос, както и бившият министър на отбраната Акис Дзаказопулос, който в момента се намира в затвора.

Разследването се извършва от органите за борба с икономическите престъпления. До момента се съобщава, че са отворени банковите сметки на някои от политиците, а срещу други са заведени прокурорски преписки.

Междувременно комисията по етика към гръцкия парламент поиска да се снеме депутатският имунитет на народния представител Костас Барбарудис и на други двама депутати от "Златна зора", които участваха в ексцесии при протести в Атина. Те са обвинени в подстрекаване на насилие и морална отговорност за разрушаване на чужда собственост.

Бившият външен министър на Гърция Дора Бакояни също беше освободена от депутатския си имунитет, но по нейно желание.

Споделяне

Още от Балкани